Teknoloji girişimlerine yeni fonlar yaratılması için 100 milyon TL'lik ilk adım TÜBİTAK'tan geldi. Toplamda 1.8 milyar TL'ye ulaşması beklenen fonları ortaya çıkaracak Teknoloji Geliştirme Bölgeleri, Teknoloji Transfer Ofisleri ve Araştırma Altyapıları yaptıkları başvurulardan kabul edilen projeler açıklandı ve 3 adımdan oluşan teknoloji girişimlerini destekleme çalışmaları için ilk adım atılmış oldu.
Ar-Ge yoğun çalışmaları, tohum aşamasında desteklemek için girişim sermayesi fonlarının etkinleştirilmesi amacıyla TÜBİTAK TEYDEB bünyesinde "Girişim Sermayesi Destekleme Programı" alan projeler açıklandı.
Teknoparklar ve girişim sermayesi fonları birlikte çalışacak. TÜBİTAK'ın 100 milyon TL bütçe ayırdığı projenin ilk aşamasında TÜBİTAK Tech- InvesTR Girişim Sermayesi Destekleme Programı kapsamında 334 erken aşama teknoloji tabanlı girişime yatırım yapılması hedefleniyor.
3 AŞAMADA 1.8 MİLYAR TL
100 milyon TL'lik bütçe ayrılan TÜBİTAK Tech-InvesTR Çağrısı kapsamında bu tutara ek olarak fonlara katılacak Teknoloji Geliştirme Bölgeleri, Teknoloji Transfer Ofisleri ve Araştırma Altyapılarından yaklaşık 112 milyon TL, üçüncü taraf ulusal ve uluslararası kurumsal ve bireysel özel yatırımcılardan yaklaşık 750 milyon TL olmak üzere toplam 862 milyon TL'lik ekstra kaynağın yaratılması bekleniyor.
Kurulacak fonların Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın katkısı ile birlikte ilk kapanışta yaklaşık 980 milyon TL, son kapanışta da yaklaşık 1 milyar 800 milyon TL'ye ulaşması hedefleniyor.
Programın Türkiye'de girişim sermayesi eko-sisteminde sürdürülebilir bir şekilde işleyebilmesi amacıyla TÜBİTAK ile Hazine ve Maliye Bakanlığı arasında işbirliği anlaşması imzalanmış ve TÜBİTAK tarafından 14 Haziran 2018 tarihinde Tech-InvesTR Girişim Sermayesi Destekleme Programı çağrısına çıkılmıştı. TÜBİTAK tarafından yapılan çağrıya 13 Teknoloji Geliştirme Bölgesi, 9 Teknoloji Transfer Ofisi, 1 Araştırma Altyapısı olmak üzere toplam 23 kuruluştan 34 talep g...