Türkiye 13 yılda teknolojide sınıf atladı. Bakır kablolarla sağlanan 1 megabit internetten fiber döneme geçtik. Türkiye'nin 2023 hedefleri arasında ise 1.000 megabit internet erişimi var
Kasım 2002 seçimlerinin ardından iktidara gelen ve tek parti hükümetini aralıksız olarak sürdüren AK Parti döneminde, Türkiye'nin sıçrama yaptığı en önemli alanlardan biri teknoloji oldu. 2000'li yılların başında bakır kablolardan telefon hattıyla internet servisi almaya çalışan kullanıcılar, bugün 4.5G (LTE Advange), 5G ve fiber altyapı yatırımlarıyla her yerde 1.000 megabit süper internet hedefine koşuyor.
YATIRIMLAR KATLANDI
Bugün pekçok kişinin unuttuğu ya da hiç bilmediği dial-up (bakır kablo yardımıyla telefon hattında sağlanan sistem) internet servisi, 15 yıl önce modem gürültüsüyle çalışan internet anlamına geliyordu. İnternet, ADSL altyapısıyla sadece e-posta ve basit web gezintisi demekti. Türkiye, 2002'den itibaren ADSL internet altyapısına geçerek hızlı internetle tanıştı. Sabit ADSL hat servisi doyuma ulaştı. 2009'da başlayan 3G servisi de Bilgi Teknolojileri İletişim Kurumu (BTK) 2014 son çeyrek verilerine göre 31 milyon insanın internet kullanımı için altyapı sağlar hale geldi. Yine aynı dönem verilerine göre 41.2 milyon kullanıcı genişbant internet hizmetinden faydalanıyor. Türkiye'nin 2023 hedefleri arasında her yerden 1.000 megabit (1 gigabit) internet erişim hedefi var. Bunun için fiber yatırımları hız kazanırken, 4.5 G ve 5G mobil ortamda da süper hızlı internete koşulacak.