Timur Sırt Sabah Gazetesi

Girişimciler İstanbul’da kanatlandı

Afrika'dan Avrupa'ya, Asya'dan Ortadoğu'ya 65 ülkeden girişimin heyecanla katıldığı ve 5'inci kez düzenlenen Startup İstanbul 2017 etkinliği yine büyük ilgi gördü. Küresel girişim ekosisteminde Türkiye'nin...

27 Ekim 2017 | 71 okunma

Afrika'dan Avrupa'ya, Asya'dan Ortadoğu'ya 65 ülkeden girişimin heyecanla katıldığı ve 5'inci kez düzenlenen Startup İstanbul 2017 etkinliği yine büyük ilgi gördü. Küresel girişim ekosisteminde Türkiye'nin adının geçmesinde önemli katkısı olan, Etohum tarafından düzenlenen Startup İstanbul etkinliğinin 5'incisi 20-23 Ekim tarihleri arasında İstanbul'da gerçekleştirildi.
Etkinliğe 4 günde 65 ülkeden 4 binden fazla katılımcı ve 500'den fazla girişim katıldı. Startup İstanbul Challenge yarışmasını kazanan üç en iyi girişimci sırasıyla Advancio Interactive, Momy Helper ve Homade oldu.
Türkiye'nin yanı sıra ve 65 ülkeden gelen girişimcilerin deneyimlerini ve heyecanını paylaşma şansı bulduğu etkinlik yeni fikirlerin yatırım almasına da katkı sağlıyor. Farklı kültürlerden katılan girişimcilerin büyük heyecan yaşadığı hızlandırma programını düzenleyen Türkiye'nin erken aşama yatırımcısı Etohum'un Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) stratejik partnerliğiyle düzenlediği Startup İstanbul, farklı kıtalardan girişimcileri buluşturdu.



EĞİTİM ALIP YARIŞTILAR
Binlerce başvuru arasından seçilen 50 girişim, projelerini Demo Day'de yatırımcılara sunma şansını elde etti.
Pek çok farklı alanda geleceğin teknolojilerini yaratma hedefiyle yola çıkan girişimciler, iki günlük eğitim ve aşamalı elemeler sonunda dünya devlerinin dikkatini çekebilmek ve finalde yer alabilmek için ter döktü. Finans teknolojilerinden eğitime, servis sektöründen gıdaya farklı alanlarda çözüm üreten girişimler projelerini uluslararası bir platformda anlatma şansı buldu.
23 Ekim'de yapılan heyecanlı finalde kazananlar Advancio Interactive, Momy Helper ve Homade girişimleri oldu. Bu seneki mansiyon ödülünün sahibi ise mobil yarış oyunlarına odaklanan Wolves Interactive girişimi oldu.
2016'da piyasaya sürülen ilk uygulaması dünya çapında 11 milyondan fazla indirme sayısına ulaşan girişimin büyük bir büyüme potansiyeli olduğu görülüyor.

Türkiye daha çok girişimciye kapısını açmalı
Girişimcilik ekosisteminde her yıl uluslararası 2 etkinliği İstanbul ve Antalya'da gerçekleştiren Etohum'un kurucusu Burak Büyükdemir ve ekibi önemli bir başarıya imza atıyor. Webrazzi ile birlikte her yıl Türkiye'ye önemli küresel girişim ve yatırımcıların gelmesini sağlayan Etohum etkinlikleri farklı kültürlerin buluşmasını sağlıyor.
Burak Büyükdemir ve Aslı Büyükdemir Etohum ile birlikte çocuklarını da büyütürken, profesyonel uluslararası bir girişim hızlandırıcı programına dönüştü. Etohum etkinlikleri profesyonel bir ekibin elinden çıkan önemli bir deneyimi Türkiye'ye kazandırıyor. Türkiye daha fazla uluslararası girişimi ve yatırımcıyı ve çekmeyi başarırsa bölgede önemli bir güce sahip olacak.

Tesla'nın ilk yatırımcısı Tim Draper'da katıldı
50'nin üzerinde konuşmacı ve 500 yatırımcının bir araya geldiği Startup İstanbul 2017 etkinliğinde, Tesla'nın ilk yatırımcılarından, Harvard'ın 46. en seçkin mezunu olarak gösterilen ödüllü girişimci Tim Draper da yer aldı.
Ayrıca dünyaca ünlü strateji ve inovasyon danışmanı Dan Toma, Test My Pitch'in kurucu CEO'su Bill Kenney, Avrupa'da birçok startupa mentorluk ve yatırımcılık yapan Techstar girişimcisi Eamonn Carey, yazar ve girişimci Amal Dokhan gibi dünyanın girişimci liderleri etkinlik kapsamında konuşmalar yaptı.

Annelere online destek geliyor
Annelere çocuklarını yetiştirirken destek olabilirsek, Ortadoğu coğrafyasında ve dünyada insanların geleceğe umutla bakmasını sağlayabiliriz. Startup İstanbul'un diğer kazananı ise Momy Helper girişimi oldu. Momy Helper, Arap annelere çocuk yetiştirme, evlilik sorunları ve diğer fiziksel ve zihinsel sağlık konularında Arapça profesyonel danışmanlığa kolay, gizli ve uygun fiyatlı bir erişim olanağı sağlayan mobil bir uygulama olarak öne çıkıyor. Girişim, Arap ülkelerindeki anneleri, sağlıklı ve başarılı bir yaşama kavuşturmayı hedefliyor.

Sağlıksız gıdalara Uzakdoğu çözümü
Artan dünya nüfusunun en büyük sorunlarından biri de sağlıksız gıdalar. Pek çok hastalığın kökeninde kötü beslenmeye sebep olan bu gıdalar yatıyor.
İşte bu soruna karşı Endonezya merkezli Homade girişimi ise sağlıksız ve kalitesiz gıda pazarına yönelik bir çözüm olarak geliştirildi. Homade, yüksek kalitede yemek temini için organik kent çiftlikleri ve binlerce ev aşçısı ile birlikte çalışıyor. Kendilerini "gıda kaşifi" olarak tanımlıyorlar.

Afrika'dan şubesiz bankacılık çözümü
Bazen olanaksız gibi görünen durumlar girişimciler için yeni fikirlerin ışığı olarak ortaya çıkıyor. Startup İstanbul'a katılan girişimcilerin odaklandığı konulardan biri de finans teknolojileri oldu. 2016 yılında Nijerya merkezli olarak finansal teknoloji alanında kurulan Advancio Interactive, şubesiz bankacılık çözümleri üretiyor.
Covr Branchless olarak isimlendirilen bankacılık çözümü, hesap açma, acente bazlı mevduat, nakit para çekme, para transferi, fatura ödemeleri ve finansal kuruluşlar adına acenteler tarafından sahada yürütülen çok daha fazla anahtar finansal işlem için taşınabilir cep telefonları, web ve POS cihazlarında kullanılabiliyor.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
İş değiştiren, sevgi gösteren robotlar çağı 17 Kasım 2024 | 37 Okunma Kendi mini performansı çok büyük bilgisayarlar 10 Kasım 2024 | 53 Okunma Adım adım yapay zeka kullanmaya başlayın 03 Kasım 2024 | 225 Okunma Hızlı şarj etmek mobil yaşamın anahtarı oldu 27 Ekim 2024 | 83 Okunma Yeşil devrimin tohumları açlıkla mücadele ediyor 20 Ekim 2024 | 34 Okunma