Satıcıya teslim olmak istemiyorsanız aşağıdaki sorular ve yanıtları aklınızda bulunsun. Bu yanıtlar, hem kararsızlığınızı ortadan kaldıracak hem de yolunuzu aydınlatacaktır.
Öncesinde cihazdan veri aktarımı ve klavyeler konusunda öneriler paylaşmak istiyorum. Uzun süredir kullandığınız cihazdan verileri aktarmanız için birinci yol, en eski yollardan biri. Yani kablolu aktarım yöntemi için özel bir kablo satın almanız. Kablo, hem harici bir diske bağlanmaya hem de hem de eski ve yeni cihaz bağlantısına uyumlu olmalı.
HIZLI VERİ AKTARIMI İÇİN
Yeni tablet veya dizüstü bilgisayarlarda, her iki türlü cihaza bağlanan USB-C adlı girişler kullanılıyor. Bu yeni girişler, eskisine göre daha küçük ve veri aktarım hızı daha yüksek. O nedenle kablonun bu yeni USB-C girişe sahip olmasına gayret edin. Eski harici bellekleri bağlamak için de dönüştürücü almayı unutmayın.
Eğer Apple iCloud, Microsoft Drive veya Google Drive gibi bulut tabanlı servisleri kullanıyorsanız işiniz kolay. Yeni cihazı kurarken yapmanız gereken, kullanıcı adı ve şifre ile yeni cihaza giriş yapmak. Bunu yaparken ihtiyacınız olan tek şey ise kablosuz hızlı internet bağlantısı.
Ben genelde gazetede Türkçe F, dışarıda Q tuş takımı (klavye) kullanıyorum. İkisine gözü kapalı uyum sağlamak kolay değil. Eğer yurtdışından almadıysanız klavye tercihinizi F veya Q alışkanlığınıza göre yapın.
Tabletlerde sanal tuş takımı ayarı, dil seçimiyle birlikte kolayca yapılıyor. Ancak tabletlerde kullanılması için aksesuar olarak satılan fiziksel tuş takımında Türkçe F ve Q seçeneği olup olmadığını kontrol edin.
KLAVYE SEÇİMİNİ ÖNEMSEYİN
Tercih ettiğiniz tuş takımının kullanımının rahat, gece karanlığında veya bir salon toplantısında daha rahat görmenizi sağlayacak ışıklandırması olmasına dikkat edin. Satın aldığınız bilgisayar veya tabletlerle birlikte sunulan ücretsiz servisler için de cazip teklifler olabilir.
Türk Telekom televizyon yayın servisi Tivibu veya müzik servisi Muud'un ücretsiz olarak sunulmasında olduğu gibi. Bu arada benim şimdiye kadar kullandığım en iyi tuş takımının Lenovo Think Pad serisi olduğunu söyleyebilirim.
ÖNCE BU BEŞ SORUYA CEVAP VERİN
1- HANGİ UYGULAMALARI KULLANIYORSUNUZ?
Önce bilgisayar veya tablette en çok hangi uygulamaları kullanacağınızı belirleyin. İş için kullanacağınız uygulamalar dışında, oyun oynama, film izlemek, müzik dinlemek için kullanacaksanız, yetenekleri ona göre seçmekte fayda var. Önemli bir mesele de pil ömrü. Pil ömrünü de, en çok kullandığınız uygulamaların harcadığı enerji belirliyor. Artık pek çok uygulama web tabanlı çalıştığı için Mac veya PC olması önemli taşımıyor.
2- HANGİ KOŞULLARDA ÇALIŞIYORSUNUZ?
Eğer şantiyede ya da zorlu doğa koşullarında çalışıyorsanız cihazı bu şartlara göre seçmelisiniz. Toza, darbeye ve sıvı temasına dayanıklı ve bu koşullar için özel üretilen dizüstü bilgisayar veya tabletlere göz atmanızda fayda var. Yüksek ve düşük sıcaklıklarda bilgisayar işlemcisinin çalışmadığını da unutmayın.
3- SÜREKLİ HAREKET HALİNDE MİSİNİZ?
Satın alacağınız cihazı sürekli taşımak zorundaysanız ağırlık ve pil ömrü olarak iki kritik detayı önemseyin. Bilgisayar veya tableti sadece mağazada elinize alarak, bir dakikalık tartmayla karar vermeyin. Cihazı taşırken 2 saat sonra ne hissedeceğinizi düşünün. Bu yüzden bir kilonun üstünde bilgisayar veya tabletler sıkıntı yaratabilir. Pil ömrü için de aynı şey geçerli. Sürekli kullanacağınız uygulamalarla en fazla kaç saat bilgisayar veya tableti kullanabileceksiniz? Bu soruya çift haneli rakamlarla karar veriyorsanız, pil ömrü bir çalışma günü kadar olan cihazı tercih etmelisiniz.
4- HANGİSİNE ALIŞKINSINIZ?
Eğer Apple Mac OS işletim sistemine alışkansanız seçiminiz o yönde olmalı. PC'ye alışkınsanız Windows tabanlı dizüstü ve tablet tasarım ve fiyat seçeneğiniz daha fazla olacak. Eğer bulut tabanlı uygun fiyatlı bir seçeneğine açıksanız Google Chrome OS ve Android tablet işletim sistemi kullanan uygun fiyatlı pek çok seçenek de sizleri bekliyor. Tamamen internet tabanlı çalışan bu cihazların depolama, bellek gibi özellikleri diğerlerine göre daha düşük. Bu yüzden fiyatları daha uygun.
5- TOPLAM MALİYETİ?
Sonuçta biz ne kadar farklı seçenekleri önünüze koysak da cüzdanınızda ayırdığınız değer, kararınızı belirliyor. Koşullarınızı zorlayarak alacaksanız, yapacağınız işin seçtiğiniz cihaza sizi zorladığından emin olun. Ancak toplam sahip olma maliyeti dediğimiz aksesuarlar, uygulamalar, sigorta, taksitler ve en önemlisi cihazı ne kadar süre kullanacağınıza göre doğru seçimi yapabilirsiniz.
ÇOK OKUYANA İKİSİ BİR ARADA EKRAN
Yoga Book C930, dünyanın ilk E Ink2 içeren çift ekranlı dizüstü bilgisayarı. Çok yönlü E Ink ekran, tek bir tuş ile dinamik ve özelleştirilebilir çok dil destekli bir klavyeye, not almak veya çizim yapmak için de dijital kağıda, hatta eokuyucuya dönüşebiliyor.
Yoga C930, Lenovo'nun tüketicilere yönelik, Windows 10 işletim sistemli, ikisi bir arada dizüstü bilgisayarı. Daha sezgisel bir üretkenlik ve kapsamlı eğlence deneyimleri sunmak için Dolby Atmos Hoparlör Sistemine sahip döner ses barına, Dolby Vision özelliğine ve kendi bölmesinde şarj olan Garaged Pen kalemine sahip. Uzak menzilli mikrofonlar, Yoga C930'daki Cortana ve Alexa'nın metrelerce uzaklıktan ve bekleme modundayken bile sesli komutları algılamasını sağlıyor.
GÜVENLİ, GÜÇLÜ PERFORMANS ARAYANLARA
Dizüstü bilgisayardan performans bekleyen ve aynı zamanda kolay taşınan, dayanıklı çözüm arayanlara tuş takımı rahat ThinkPad X1 önerisinde bulunabilirim. Lenovo'nun yeni ince ve stil sahibi ThinkPad X1 Extreme ürünü, güçlü grafik kartları ve Core i9 ile 8'inci nesil Intel Core işlemcileri sayesinde kullanıcıların görevlerini kolaylıkla yerine getirmesini sağlıyor. Çoklu ekran desteği, aynı anda birden fazla ekranda çalışılmasına olanak verirken, RapidCharge teknolojisi, bataryayı 60 dakika içinde yüzde 80'e kadar şarj ediyor. Dolby Vision, Dolby Atmos ve yüzde yüz Adobe RGB'li 4K HDR ekran, çıtayı daha yükseğe çıkarıyor.
Yenilikçi güvenlik özellikleri arasında ThinkShutter kamera kapağı, Windows Hello yüz tanıma ve dokunmatik parmak izi okuyucusu da bulunuyor.
TASARIM TUTKUNU GEZGİNLERE
Size ne anlatırsam anlatayım Apple tutkunu olanlar hayranlık duydukları tasarımdan uygun olanı seçmeye çalışacak. Uzun süre sonra güncellenen MacBook Air 13-inçlik bir retina ekranla geliyor. 11 saatlik pil ömrüyle gezginlerin şarj derdini çözen MacBook Air, altın, uzay grisi ve gümüş olarak üç renkte sunuluyor. Ses tanıma özelliğini geliştirirken daha iyi ses kalitesi için üç mikrofon kullanılıyor.
Çok gezenler için de güvenlik konusu ihmal edilmemiş. T2 güvenlik yongası (chip) bulunan veri şifrelemeli bir SSD depolama yeteneğine sahip. T2 güvenlik çipi 'Hey Siri' diye seslendiğinizde anında çalışıyor. Siri, dosya bulma veya bir uygulama açmayı sesli komutla yapıyor. MacBook Air artık dizüstü bilgisayarınızı şarj etmeyi, hızlı veri aktarmayı, harici depolama cihazı kullanmayı, üç formatta çıkış video çıkışı yapabilmeyi ve 4K ve 5K gibi tüm cihazlara bağlanmanızı sağlayan iki Thunderbolt 3 bağlantı kapısıyla geliyor.