Tülin Türkoğlu İnternethaber

Peki soru şu: Ümmetçi bakışla devlet yönetimi caiz midir?

Ümmet Arapça, İslam toplumunun tamamını ifade eden bir kavram. Ümmet kelime olarak bir anneden doğan çocuklara verilen isimdir. Daha sonra İslam inancına sahip herkesi içine alan bir anlama kavuşmuştur. İslam...

26 Temmuz 2024 | 928 okunma

Ümmet Arapça, İslam toplumunun tamamını ifade eden bir kavram. Ümmet kelime olarak bir anneden doğan çocuklara verilen isimdir. Daha sonra İslam inancına sahip herkesi içine alan bir anlama kavuşmuştur. İslam inancının en önemli kaynağı kutsal kitap Kuran-ı Kerim’de birçok yerde geçmiştir. Müslümanların içindeki cemaate de zaman zaman ümmet denildiği görülmektedir. Ümmet bu bakımdan bazen bütün bir Müslüman toplumunu ifade ederken, bazen de Müslümanların içinde farklı özelliklere sahip daha küçük gruplardan her birini de ifade etmektedir.

Diğer yandan ümmet kelimesi aynı zamanda her bir Müslüman için de kullanılmaktadır. Örneğin "Peygamberimize sadık bir ümmet olmak istiyorum." gibi. Ümmet, "imam" kelimesi ile aynı kökten gelmektedir. Her peygamber, birer İmam, rehber olarak kabul edilir ve ona tabi olanlara da onun ümmetidir.

Hz. Muhammet (sav) tarafından 622'de düzenlenen Medine Sözleşmesi ile Medine'deki Müslüman, Yahudi ve Pagan toplulukları Ümmet adı altında tek bir topluluk olarak toplamak için hepsinin payına düşen haklar ve sorumluluklar oluşturuldu. Sonraki yıllarda bu topluluk Medine Şehir Devleti olarak anıldı.

Ümmetçilik veya Panislamizm, Müslümanları tek bir İslam devleti altında veya İslami prensiplere sahip uluslararası bir örgüt altında İslam dini kurallarını kabul eden olarak ifade edilirken ümmetçilik ise İslam dininin Peygamberi olan Hz Muhammedin yolunda giden onun yaptıklarını kabul eden kişilere verilen kavram olarak kabul edilmektedir.

İslamcılık ümmetçilik akımına göre Dünya üzerindeki tüm Müslümanların İslam dini kuralları çerçevesinde kurulan devlet altında toplamak ve tek bayrak altında örgütlenmesini sağlamak amacıyla kurulan bir siyasi eylem olarak tanımlanmaktadır.

Ümmetçilik ile İslamcılık birbirinden farklı kavram gibi görünse de İslam’ı kabul eden bir Müslüman ümmetçiliği de kabul etmelidir. Çünkü İslam’ı insanlığa yayan ve anlatan Hz. Muhammed’in (sav) anlattıklarını kabul edenler ümmetçi olarak ifade edilmektedirler.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Siyasetçilerin her yerde konuşma arzusu ne kadar doğrudur? 16 Eylül 2024 | 3.807 Okunma Narin ne görmüş olabilir? 13 Eylül 2024 | 6.624 Okunma 12 Eylül darbesinin sene-i devriyesi 12 Eylül 2024 | 4.361 Okunma Narin cinayetinde soruşturma önce kadınlardan başlamalı! 11 Eylül 2024 | 4.840 Okunma Feodal monarşi= Sahiplik 10 Eylül 2024 | 2.411 Okunma