Turgay Yerlikaya Yeni Şafak Gazetesi

İhtiyatlı iyimserlik ve sürecin geleceği

Bahçeli’nin 22 Ekim çıkışı ile gündem olan ve Cumhur ittifakının projeksiyonu ile önemli ölçüde şekillenen içerisinde bulun-duğumuz süreç, ihtiyatlı bir iyimserlik üzerinden ilerle-mektedir. Mevcut koşullarda, henüz ayrın-tılarının netleş-mediği ama sonucuna ilişkin beklentilerin en açık biçimde dile getirildiği bu süreçte, kısmi muhalefet şerhlerine rağmen pozitif bir atmosfer söz konusu. Sürecin çözümü adına TBMM’nin işaret edilmesinin ardından DEM heyetinin partilerle görüşme trafiği sonrasında

09 Ocak 2025 | 0 okunma

https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/trac

Bahçeli’nin 22 Ekim çıkışı ile gündem olan ve Cumhur ittifakının projeksiyonu ile önemli ölçüde şekillenen içerisinde bulun-duğumuz süreç, ihtiyatlı bir iyimserlik üzerinden ilerle-mektedir. Mevcut koşullarda, henüz ayrın-tılarının netleş-mediği ama sonucuna ilişkin beklentilerin en açık biçimde dile getirildiği bu süreçte, kısmi muhalefet şerhlerine rağmen pozitif bir atmosfer söz konusu. Sürecin çözümü adına TBMM’nin işaret edilmesinin ardından DEM heyetinin partilerle görüşme trafiği sonrasında ortaya çıkan tablo, bu konudaki iyimserliğin belirli çekincelerle ilerlediğini göstermektedir.

İhtiyatlı davranılmasının tarihsel ve politik gerekçeleri söz konusu. Muhtelif dönemlerde aynı sorunun farklı yöntemlerle çözülmesi üzerine adımlar atılmış fakat mutlak çözüm üretilememiştir. Süreci sabote eden aktörlerin bu alandaki siyasi iradeyi de politik olarak zor durumda bırakması, benzer süreçler söz konusu olduğunda daha ihtiyatlı bir havanın hakim olmasını beraberinde getirmektedir. Devleti yöneten aktörlerin bu süreçlerde edindikleri tecrübelerin benzer durumlara uyarlanması, yeni yol ve yöntemlerin belirlenme mecburiyetini de ortaya çıkartmaktadır. Hiç kuşkusuz sürecin içeriği, yol haritası ve başlıklarına dair bütün ayrıntılarının henüz ortaya çıkmaması bu konudaki ihtiyatın da en önemli gerekçesi.

Tarihsel deneyimlerin yanı sıra ihtiyatlı davranılmasının bir diğer gerekçesi de politik kaygılardır. Muhalefet dahil olmak üzere sürecin içerisinde yer alan aktörlerin de kamuoyu hassasiyetlerine yaptıkları vurgular bu noktada önemli. Özellikle CHP’nin DEM heyeti ile yaptığı görüşmenin hemen akabinde Özgür Özel’in açıklamalarında görülen kamuoyu vurgusu, partilerin kendi seçmenleri ve kamuoyu baskısını da dikkate aldıklarını göstermektedir. Sadece muhalefet ile sınırlandırılamayacak düzeyde gözlemlenen bu tutum, Cumhur ittifakında da baskın bir eğilim olarak göze çarpmaktadır.

Kamuoyu Baskısı ve Süreç Yönetimi

Bu tür önemli sorunların çözümü adına atılan adımların geniş bir toplumsal mutabakatı hedeflemesi bir zorunluluk. Nitekim sürecin bir önceki tecrübeye kıyasla daha çok meclis üzerinden tartışılmasının temel nedeni, on yıllardır süregelen bu sorunun çözümünde en geniş mutabakatı sağlamak. Bu sebeple, ne kadar çok parti bu sürece iştirak eder ve süreci kategorik olarak reddetmek yerine dahil olmayı tercih ederse, kitlelerin desteğinin de o oranda artması söz konusu olacaktır.

İlk adımların olumlu bir hava üzerinden ilerlediği bu aşamada en önemli basamak, kamuoyunun sürece dair bilgilen-dirilmesi ve şüphelerden arındırılarak ihtiyatlı iyimserliğin bir üst seviyeye taşınmasıdır. Bu sürecin olabildiğince hızlı olması, süreci sabote edebilecek birtakım eylemlerin de önünü kesecek ve uzun yıllardır temenni edilen sonucun ortaya çıkmasını temin edecektir.

22 Ekim sonrasında ortaya çıkan eleştirel kamuoyunun, zamanla ihtiyatlı bir iyimserliğe evrildiği bu aşamada partilerin süreci sağlıklı biçimde yürütebilmesi elzemdir. Bahçeli gibi milliyetçi bir aktörün bu çıkışı ve teklifi doğrudan dile getirmesi, sürece dair olumsuz algıları dengelediği gibi Türkiye’deki normalleşmeyi de önemli ölçüde tahkim etmektedir. Batı’da son yıllarda aşırı sağın ivme kazandığı düşünüldüğünde, MHP liderinin bu teklife ısrarlı biçimde sahip çıkması, Türkiye Yüzyılı'nın hangi politik kodlar üzerine inşa edileceğini de göstermektedir.

Hedef Terörsüz ve Güçlü Bir Türkiye

Bir tür siyasi risk olarak da değerlendirilebilecek bu sürecin en önemli amacı terörden arındırılmış bir Türkiye inşa etmek. Siyasi iradenin bu denli güçlü olduğu ve devlet kapasitesinin hem ulusal hem de bölgesel ölçekte kendisini pozitif ayrıştırdığı bu sürecin sabote edilmesi durumunda, cevabın ne olacağı da açık. Bu sebeple, mevcut sorunların çözümü adına içerisinde bulunduğumuz sürecin belirli risk ve meydan okumalara muhatap olacağı kuvvetle muhtemel. Önemli olan bu sürecin paydaşlarının samimiyeti ve sürecin sağlıklı biçimde yönetilmesidir.

Bu açıdan, soruna gerekçe teşkil eden temaları tartışmak yerine komisyonlar kurulması ve sürecin geniş bir zamana yayılması gibi önerilerin yapıcı olmaktan uzak olduğu açık. Belirli çekincelerin varlığı ve kamuoyu hassasiyetini dikkate alıp bu konuda ihtiyatlı davranmak ile konuyu geniş bir sürece yayarak statükoyu korumak arasında ciddi bir fark söz konusu. Geçmiş tecrübelerde olduğu gibi bu süreçte de maksimalist talep ve açıklamalarla süreci kesintiye uğratmak ve beklentilerin gerçekleşmemesini isteyenler olacaktır.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
İhtiyatlı iyimserlik ve sürecin geleceği 09 Ocak 2025 | 105 Okunma Yeni bir çözüm süreci mi? 06 Ocak 2025 | 130 Okunma Suriye devrimine dışarıdan bakmak: Seçimler ve demokrasi 02 Ocak 2025 | 121 Okunma Gassal: Ölüm üzerine düşünmek 30 Aralık 2024 | 393 Okunma Muhafazakar siyasetin kapsayıcılığı üzerine bir tartışma: Gelecek ve DEVA örnekleri 26 Aralık 2024 | 1.377 Okunma