Otomotiv dünyasının son 10 yılına Çinli ve Hintliler damga vurdu. Kriz nedeniyle darboğaz yaşayan dev markaları satın alan Çinli ve Hintli şirketler otomotivin ekseninin doğuya kaymasına neden oldu. Çin'in en büyük özel otomotiv üreticisi Geely, küresel krizde ağır darbe alan İsveçli Volvo'yu 2010'da bünyesine katarak, diğer satın almaların önünü açtı. Geely, Volvo için Amerikan otomotiv devi Ford Motor Company'ye 1.8 milyar dolar ödedi. Ford, 1999'da Volvo'yu 6.4 milyar dolara satın almıştı. Volvo ile büyük başarılara imza atan Geely, 2017'de önemli bir satın alma daha yaptı. Malezyalı otomotiv üreticisi Proton'nun yüzde 49.9'luk hissesini DRB-Hicom'dan satın aldı. Ayrıca Lotus'un yüzde 51'lik hissesini alarak, markanın sahibi oldu. Çinli Geely'nin satın alma iştahı yeni değil. Şirket daha önce de İngiltere'nin ikonu Londra Taksi'yi üreten Manganese Bronze'u satın almıştı. İlk olarak 2006'da şirketin yüzde 23 hissesini alan Geely, 2013'te ise Manganese Bronze'un yüzde 100 sahibi oldu. Son dönemde en çok ses getiren satın almalardan biri finansal sıkıntı içindeki Peugeot Citroen Grubu'nun (PSA) yüzde 14'lük hissesini Çin'deki ortağı DongFeng'e satması oldu.
SES GETİREN SATIN ALMA
Şirketin kasasına bu satın alma sonrasında 1.6 milyar euro nakit girerken, 200 yıllık Peugeot ailesinin hakimiyeti sona erdi. Otomotiv dünyasındaki en son satın alma ise PSA ile General Motors (GM) arasında yaşandı. Çinli ortağı ile eski güçlü günlerine dönen PSA, GM bünyesindeki Opel'i 2.2 milyar euroya satın aldı. Bu satın almayla birlikte Çinli DongFengde Opel'in ortaklarından biri oldu.
HİNTLİ FİRMALAR DİREKSİYONDA
Hindistan'ın en büyük otomotiv üreticisi Tata Motors İngiliz Jaguar ve Land Rover markalarını satın alarak büyük ses getirdi. Tata, 2010'daki bu satın alma için Ford Motor Company'ye 2.3 milyar dolar ödedi. Bir başka Hintli üretici Mahindra ise Güney Koreli SUV markası SsangYong'ın yüzde 70'ini satın aldı. Mahindra 2016'da ise ilginç bir satın almaya imza attı. Alfa Romeo, Ferrari, Maserati, Fiat, Lancia, Peugeot gibi birçok markanın otomobillerini tasarlayan ünlü İtalyan tasarım firması Pininfarina'yı aldı.