Uğur Civelek Dünya Gazetesi

Bakış açılarının değişmesi gereği kapıyı çalıyor!

Bu haftanın ilk yarısında yaşanan biri yerel ve diğeri küresel iki gelişme, finansal piyasaları fazlası ile gerdi ve geleceğe yönelik beklentilerin olumsuzlaşmasına sebep oldu. Ayrıca iyimser senaryoların üzerine...

12 Temmuz 2018 | 112 okunma

Bu haftanın ilk yarısında yaşanan biri yerel ve diğeri küresel iki gelişme, finansal piyasaları fazlası ile gerdi ve geleceğe yönelik beklentilerin olumsuzlaşmasına sebep oldu. Ayrıca iyimser senaryoların üzerine inşa edildiği temel varsayımlar konusunda gerçekçi olunamadığının açığa çıkması, riskten kaçınma eğiliminin güçlenmesinde etkili oldu. İçeride ise yerleşiklerin ve kurumsal yapının direncinin, azalan olanaklar ve yükselen risk algısı nedenleri ile yeterli olamadığı gözlendi.

Geride bıraktığımız hafta genelinde, piyasaların kısmen sakinleşmeye başladığına tanık olmuştuk; geleceğe yönelik tüm beklentilerin olumsuzlaşmasına sebep olan Haziran ayı enflasyon rakamları bile kısa vadeden öteye piyasalarda belirleyici olamamıştı. Yabancı yatırımcılar, küresel koşulların da izin vermesi sayesinde bekle-gör eğiliminde kalmıştı. Finansal yapımız ise, umudu yaşatmak ve beklentilerin bozulmasını terse çevirmek adına aşırı iyimser varsayımlara sarılarak piyasa yapmaya çalışmış, kimsenin almak istemediği riskleri almıştı. Bu haftanın ilk gününde piyasaların iyimserliği seçim sonrasının zirvesine ulaşmıştı; Türk Lirası kayıplarını geri alıyordu, Hazine ihalelerine katılım yeterliydi ve iyimser tohumlar ekme eğilimi güçlü idi.

İyimserlerin hayal kırıklığı, Pazartesi günü bazı düzenlemelerin açıklanmaya başlaması ile boy verdi; para otoritemizin yetkililerine ilişkin düzenlemeler, yabancı yatırımcıları riskten kaçınma yönünde harekete geçirmeye başladı! Yeni Rejimin ilk hükümetinin üyelerinin açıklanması ile birlikte hava bozuldu. Daha önce Türkiye riski almış olan yabancı yatırımcılar, risklerini azaltmak üzere harekete geçince yerleşiklerin azalan direnci olumsuz eğilimlerin sahne almasını engelleyemedi. Dolar kuru yirmi dört saat içinde yüzde 5’i aşan oranda yükseldi, Salı günü yapılan Hazine ihalelerine katılım belirgin şekilde zayıfladı ve faizler seri bir şekilde yükseldi, beklentiler ve moraller bozuldu. Diğer gelişen ekonomiler konusunda ek bir olumsuzluk yaşanmazken, biz seri bir şekilde olumsuz ayrışmaya başladık.

“Riskten kaçınma ateşkesi bitti”

Çarşamba günü, diğer gelişen ekonomiler de sarsılmaya ve küresel beklentiler bozulmaya başladı; riskten kaçınma konusundaki ateşkes bitti. ABD Yönetiminin, Çin’den gelen misillemeyi cezalandırmak için 200 milyar dolarlık yüzde 10 ek gümrük vergisi uygulanacak listeyi açıklaması, olumsuz eğilimleri tetikleyen gelişme oldu. İki ay süre ile askıda kalacak liste konusundaki uygulama muhtemelen Eylül ayının ortasına doğru netleşmiş hali ile uygulamaya girecek; Çin Yönetiminin bu son hamleyi cevapsız bırakmayacağı endişesi ise kısır döngüyü besleyecek. Ticaret savaşlarını kısmen görmezden gelme ve fiyatlamaktan kaçınma döneminin sonlanacağı algısı güçlendi, risk taşıyanlar harekete geçti!

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Fiyatlama davranışları ve zorunlu değişim 23 Şubat 2019 | 292 Okunma Bunalım var dengelenme yok! 16 Şubat 2019 | 277 Okunma Kredi mekanizmasi çalışmıyor ve ekonomi boğuluyor! 27 Eylül 2018 | 681 Okunma İyimser olmayı zora sokan küresel olumsuzluklar! 25 Eylül 2018 | 272 Okunma Küresel koşullar ve olumsuzlukların artan bulaşıcılığı 20 Eylül 2018 | 426 Okunma