Uğur Civelek Dünya Gazetesi

Fiyatlamaktan kaçınılan küresel belirsizlikler

Küresel ölçekte geleceğe yönelik ekonomik beklentilere ilişkin belirsizliğin artış eğiliminde olduğu bir süreçten geçiyoruz. Ne kadar süreceği ve nasıl sonlanacağı belli olmayan bu...

31 Temmuz 2018 | 207 okunma

Küresel ölçekte geleceğe yönelik ekonomik beklentilere ilişkin belirsizliğin artış eğiliminde olduğu bir süreçten geçiyoruz. Ne kadar süreceği ve nasıl sonlanacağı belli olmayan bu gidişat, riskten kaçınma eğiliminin ateşine odun taşırken güvenli liman arayışlarının ön planda olmasına zemin hazırlıyor; ülkeler arasındaki ekonomik ve siyasi ayrışmalar bu ortamdan besleniyor ve piyasalar pek fiyatlamıyor olsa da jeopolitik gerginlikleri artırıyor. Bu türden dış koşul bileşimleri, ülkemiz gibi kırılgan olarak bilinen bazı gelişen ekonomiler açısından çok ciddi açmazlar yaratabiliyor.

Geleneksel olmayan politikalar konusunda son aşamaya geçildi

Hemen yukarıda özetle ifade etmeye çalıştığımız temel eğilimler ile bunların ortaya çıkmasında belirleyici olan faktörler, sürdürülebilir olmayan eğilimler ve geleneksel olmayan politikalar konusunda son aşamaya geçilmiş olabileceğini düşündürüyor. Gelişmiş ülke para otoritelerinin normalleşme olarak tanımladıkları parasal sıkılaşmaya sebep olan beklentiler, ticaret savaşları başlığı altında sinsice zemin kazanmaya başlayan korumacı eğilimler, yeni bir Dünya düzeni ihtiyacına yönelik jeopolitik gerginlikleri tırmandıran gelişmeler bu sonuçta etkili oluyor. Zaafları geliştiren ve sorunları ağırlaştıran finansal desteklerin yerini, ağırlaşmış sorunlar ile ilgili acı gerçekler ve bunları suiistimal eden kaba tehditler almış gibi görünüyor.

Söz konusu gelişmeler, beklenti yönetimine dayalı kısa vadeli spekülatif yönlendirmelerin anlamsızlaşmasını beraberinde getiriyor. Bunun finansal sonuçlarına katlanmak, ifade edildiği kadar kolay olmayabilir! Zira finansal eğilimlerin, sürdürülebilir olmayan eğilimlere nasıl veda edebileceği ve kalıcı çözümlerin bir parçası olabileceği tanımlanamıyor. Büyüyen korkular, kırılganlığın salgın hastalık gibi bazı gelişen ekonomilerden her yere yayılma riskini engelleyemiyor.

ABD para otoritesinin bilanço küçültme süreci hızlanıyor!

2013 yılı Mayıs ayında ABD para otoritesi normalleşme takvimini açıkladığında, hacimli risk taşıyanlar ve finansal yapı çok rahatsız olmuştu! Uluslararası kurumlar böyle bir yola girilmemesini tavsiye etmiş, aksi takdirde sistemik riskin kabul edilemeyecek seviyelere yükseleceğini iddia etmişti. Sürdürülebilir olmayan eğilimler ve geleneksel olmayan politikalardan oluşan eğilimler, bir çeşit saadet zinciri niteliğinde idi ve bu yolla sorunların ağırlaşması pahasına gün kurtarılmıştı. Saadet zincirinin daha fazla büyümemesi veya küçülmeye zorlanması, küresel açıdan tam bir felaket senaryosuydu! Son dört sene genelinde dolar faizleri hatırı sayılır oranda yükseldi ve ABD para otoritesinin bilanço küçültme süreci dokuz ay önce başladı ve giderek hızlanıyor!

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Fiyatlama davranışları ve zorunlu değişim 23 Şubat 2019 | 292 Okunma Bunalım var dengelenme yok! 16 Şubat 2019 | 277 Okunma Kredi mekanizmasi çalışmıyor ve ekonomi boğuluyor! 27 Eylül 2018 | 681 Okunma İyimser olmayı zora sokan küresel olumsuzluklar! 25 Eylül 2018 | 272 Okunma Küresel koşullar ve olumsuzlukların artan bulaşıcılığı 20 Eylül 2018 | 426 Okunma