Uğur Civelek Dünya Gazetesi

Ticaret savaşı alevleniyor ve yayılma olasılığı artıyor!

Finansal piyasaların, etkisini sınırlandırmaya ve gündemden düşürmeye çalıştığı ticaret savaşları konusunun yeniden alevlendiğine tanık oluyoruz. Çin’den gelen ABD’ye...

05 Nisan 2018 | 320 okunma

Finansal piyasaların, etkisini sınırlandırmaya ve gündemden düşürmeye çalıştığı ticaret savaşları konusunun yeniden alevlendiğine tanık oluyoruz. Çin’den gelen ABD’ye yönelik misilleme hamlelerinin ilk etkileri, belirsizliğin yeniden artmaya ve beklentileri olumsuzlaştırmaya başladığına işaret ediyor.

Son bir ay genelinde ABD’nin gündeme getirdiği bu konudaki hamleler, geri plandaki farklılaşan gelişmelerin eşliğinde izlenmişti. Önce çelik ve alüminyum konusundaki ek vergi kararı, hemen sonrasında muafiyet kapsamının bir takım siyasi hesaplara bağlı olarak genişletilmesi ve son olarak Çin’den yapılan ithalatın somut hedef olarak ön plana çıkması gündeme gelmişti. Bu aşamaları diğer tüm ekonomiler gibi Çin Yönetimi de sakin bir şekilde izledi; bir yandan gerçek niyeti okumaya çalışırken, diğer yandan her olasılığı dikkate alarak hazırlıklarını yaptı.

Geride bıraktığımız hafta sonunda ABD’nin çelik ve alüminyum konusundaki ek vergi uygulamasına, Çin’in verdiği cevabı öğrendik. ABD’den alınan ve toplamı 3 milyar dolar hacminde olan 128 çeşit ürüne ek gümrük vergisi uygulayacağını açıkladı. Bu haftanın ilk yarısında ise ABD’nin 50 milyar dolar hacminde ek gümrük vergisi uygulayacağı 1300 ürünlük Çin malı listesi açıklandı; söz konusu ürün listesi iki ay kadar askıda kalacak ve iş dünyasından gelebilecek öneri ve itirazlara bağlı olarak değişebilecekti.

Bu listenin açıklanması ile birlikte Çin Yönetimi, listenin kesinleşmesini beklemeden eşdeğer büyüklükteki misilleme hamlesini yaptı. Bu kadar hızlı ve kararlı karşı hamle beklemeyen piyasalar, bu sürpriz nedeniyle kısmen sarsıldı. ABD havladı ve gürültü ile dikkatleri çekti, Çin ise önce sakin kaldı ve sonra ısırdı dedirtecek türden algılar oluştu; bu olumsuz etkileşimin büyüyebileceği ve küresel ticaret hacmini ve kurumsal yapıyı olumsuz yönde etkileyebileceği endişeleri güçlendi.

ABD’nin askıya çıkardığı 50 milyar dolarlık ürün listesi sakin bir şekilde karşılanırken, Çin’in eşdeğer büyüklükteki karşı hamlesi ciddi rahatsızlıklar yarattı ve piyasaları sarstı. Örneğin ABD soya fasulyesi üretiminin yarısını oluşturan 14 milyar dolarlık hacmi Çin’e ihraç ediyormuş; bu ürünün Çin’in yüzde 25 ek vergi uygulanacak ürün listesine girmesi ile birlikte soya fasulyesi fiyatları gerilemeye başladı.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Fiyatlama davranışları ve zorunlu değişim 23 Şubat 2019 | 292 Okunma Bunalım var dengelenme yok! 16 Şubat 2019 | 277 Okunma Kredi mekanizmasi çalışmıyor ve ekonomi boğuluyor! 27 Eylül 2018 | 681 Okunma İyimser olmayı zora sokan küresel olumsuzluklar! 25 Eylül 2018 | 272 Okunma Küresel koşullar ve olumsuzlukların artan bulaşıcılığı 20 Eylül 2018 | 426 Okunma