Uğur Dündar Sözcü Gazetesi

İşte eğitimimizin dünya sefiller ligindeki karnesi!..

İki gün önceki köşemde, İstanbul Boğazı’nın Türkler tarafından açıldığını öne süren bir fizik doçentinden söz etmiş ve bu kafalar nedeniyle güzel ülkemizin bilimde...

14 Eylül 2019 | 315 okunma

İki gün önceki köşemde, İstanbul Boğazı’nın Türkler tarafından açıldığını öne süren bir fizik doçentinden söz etmiş ve bu kafalar nedeniyle güzel ülkemizin bilimde sefiller ligine sürüklendiğini yazmıştım. Bu tespitime en çarpıcı tepki, dünya çapında saygın bilim insanımız, Jeoloji Profesörü Dr.Celal Şengör’den geldi. Şengör Hoca’nın değerli mektubunu aynen yayınlıyorum:
“Sevgili Uğur Ağabeyciğim,
Bugünkü yazını okudum ve senin bu kadar dehşete düşmeni anlayamadım!
Yıllardır “Türkiye’de üniversite yoktur” diyorum, kimse beni ciddiye almıyor! Daha dün Times Higher Education (THE) üniversite sıralamasını yayımladı. Bu sıralamanın kıstasları şunlar:
– Endüstriden gelen araştırma geliri (%2,5)
– Uluslarası öğretim üyesi/yerli öğretim üyesi oranı (%3)
– Uluslararası öğrenci/yerli öğrenci oranı (%2)
– Tanınmışlık (öğretim) (%15)
– Akademik üye başına doktora verimliliği (%6)
– Akademik üye başına kabul edilen lisans öğrencisi (%4,5)
– Akademik üye başına gelir (%2,25)
– Verilen doktoraların öğrenci diplomalarına oranı (%2,25)
– Tanınmışlık (araştırma) (%19,5)
– Araştırma geliri (oranlanmış) (%5,25)
– Araştırma ve akademik personel başına makale sayısı (%4,5),
– Kamu araştırma desteğinin toplam araştırma desteğine oranı(%0,75)
– Atıf etkisi (makale başına normalize edilmiş ortalama atıf) (%32,5).

★★★

Dikkat edilirse, burada en büyük ağırlık, araştırmaya verilmiş.
Eğitimde ise üniversitenin tanınmışlığı önde geliyor. 

★★★

Prof. Celal Şengör mektubunda, ODTÜ’deki bir araştırma görevlisinden aldığı bir mesaja da yer vermiş. Adını ne olur ne olmaz diye açıklamadığı ama benim bildiğim araştırmacı, şunları yazmış:
“Değerli Celal Şengör Hocam,
Hem THE hem de QS “2020 yılı Dünya Üniversiteler Sıralamaları”nı yayınladı.
Benim saymama göre; Suudi Arabistan, Katar, BAE, Umman, Ürdün, Lübnan, Mısır, Kazakistan, Filipinler, Brunei, Tayland, Endonezya ve Güney Kıbrıs’ın önde gelen üniversiteleri, Türkiye’nin en iyi üniversitelerini bile ciddi farklarla geçmişler.
Malezya, Pakistan, İran, Güney Afrika gibi yerler ise resmen bizi solda sıfır bırakmışlar! Ama bunların bizden çok daha iyi olduğu uzun süredir bilindiği için, bir önceki cümlemde verdiğim listeye dahil etmedim.
Güneydoğu Asya ve Uzak Asya’nın (Çin, Japonya, Güney Kore, Hong Kong,Singapur, Tayvan, Hindistan ve artık Malezya) “yok artık” dedirtecek yükselişleri halen devam ediyor.

★★★

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yılkı atları susuzluktan ölüyorlar!.. 04 Eylül 2024 | 1.895 Okunma 30 Ağustos Zaferi, ölüm ve sürgünden kurtuluşun, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun adıdır!.. 30 Ağustos 2024 | 2.222 Okunma Vergi denetimleri düşük gelir grubundaki yurttaşlara mı yapılıyor?.. 28 Ağustos 2024 | 2.381 Okunma İklim krizinin ülkemiz üzerindeki ölümcül etkilerinin farkında mısınız?.. 22 Ağustos 2024 | 1.327 Okunma Olimpiyat halkalarındaki renkler neden ayrımcılık anlamına geliyor?.. 10 Ağustos 2024 | 2.032 Okunma