Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Danıştay’ın “Öğrenci Andı”nın okullarda tekrar okutulması için aldığı karara karşı çıkıp temyiz etti.
Bakanlık temyiz (doğrusu karar düzeltme olacak) dilekçesinde, Öğrenci Andı’nı “çağdışı ve bilimsel değil” diyerek eleştirmekle kalmadı, faşizm ve komünizm uygulamalarına benzeterek “Türkler, kendi çağdaşı unsurlara göre ulus bilincine en geç ulaşan topluluktur” dedi.
★★★
MEB Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün hazırladığı 11 sayfalık temyiz dilekçesinde, Türk Milleti’nin milli kimliğini keşfetmesini, Fransız İhtilali’nden sonraki gelişmelere ve fikir akımlarına (Osmanlıcılık- İslamcılık- Türkçülük) bağlaması, uzmanlarca “saçmalık” olarak yorumlandı.
Örneğin yıllarca Vefa Lisesi ve İstanbul Erkek Lisesi gibi köklü okullarda müdürlük yapmış olan Dr. Sakin Öner bu gerekçeye çok sert tepki gösterenlerden.
Deneyimli eğitimci Öner “Bu hatalı görüşü öne süren herhangi bir kurum olsa belki mazur görülebilir, ama görevi milli tarihimizi çocuklarımıza öğretmek olan MEB böylesine vahim bir yanlışı yaparsa, asla affedilemez. Kendi tarihini bilmeyen kişiler, Milli Eğitim Bakanlığı’nda nasıl görev yapar” diye soruyor.