Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Türkiye’de makroekonomik göstergelerin oldukça iyi durumda olduğunu dile getirerek “Borçlarla ilgili spesifik bir sorun yok. Biz rakamlardan bahsedildiği zaman çok rahatız. Türkiye borçlulukta gayet parlak bir performansa sahip” diye konuştu.
THE University Club of New York... ABD Ticaret Odası, Turkish Heritage Organization ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) işbirliği ile düzenlenen “Türkiye’nin Finansal Reformları ve Türk Ekonomisi” başlıklı buluşma var.
ABD’li şirket yöneticilerinin yer aldığı buluşmaya Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ile birlikte katılan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, söze geçen hafta açıkladığı Yeni Ekonomik Program’dan (YEP) girdi:
- Türkiye’de ilk kez bir ekonomik programa finans sektöründen akademisyenlere kadar tüm taraflar katkı sağladı. Bu sayede çok stratejik, güvenilir, rasyonel ve güçlü bir program oluşturduk.
YEP’le hedeflenen dönüşümün aslında temmuz ayından itibaren başladığını belirtti:
- Türkiye, makroekonomik göstergeler noktasında çok rahat.
Bu durumu bazı verilerden örneklerle ortaya koydu:
- Geçen yılın temmuz ayında ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 58.7 iken, Temmuz 2018’de yüzde 70.1’e yükseldi. Ağustos 2017’de yüzde 69.1 olan ihracatın ithalatı karşılama oranı, bu yılın aynı ayında yüzde 83.3’e çıktı.
Ardından Merkez Bankası’na değindi:
- Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın bağımsızlığına yönelik spekülasyonlar da son dönemde atılan güçlü para politikası adımlarıyla sona erdi.
Türkiye’nin kamu borcunun Gayri Safi Yurtiçi Hasılaya (GSYH) oranının yüzde 28 olduğuna işaret etti:
- Yükselen ve gelişmekte olan ülkelerin ortalaması yüzde 49. OECD ortalaması ise yüzde 110 civarında. Bu demek oluyor ki, Türkiye kamu borçlanma alanında gayet iyi durumda.