Bir darbe ihtimalinin ortadan kalktığının üzerinde dururken özellikle de iç şartlara bakarak bunun açıkça görülebileceğini düşünüyorum. Birinci şartın toplumsal yapı ve süreçlerle ilgili olduğunu açıkladım. Yaşanan toplumsal değişim süreçleri bunların oluşturduğu dalgaların ortaya çıkardığı yeni kurumlar ve aktörler bütünüyle sivilleşme yönünde bir dönüşüm yarattığı için artık kapalı bir toplum projesini gerçekleştirme arzusu taşıyan faşizan cemaatlerin, toplulukların bu konuda hiçbir şansı kalmamıştır. İster bürokratik olsun isterse askeri; darbelerin önünü kesen asıl dinamizmi üreten kaynak yeni toplumsal durumla ilgilidir.
Bu yeni yapının ürettiği/dayandığı kurumsal mekanizmalardan birinin ekonominin yaşadığı üretim teknolojisindeki değişim ve sınıfsal karakterinde meydana gelen, yeni orta sınıfları kapsayacak genişleme olduğunu belirtmek gerekir.
Öncesi ve sonrası
Burada üzerinde esas durmak istediğim husus; 15 Temmuz darbesinin sonrasında ortaya çıkan toplumsal ve siyasi tablonun meydana getirdiği yeni tavırdır. “15 Temmuz darbesinin başarısızlığını hazırlayan toplumsal şartlar ve onun üzerinde siyaset yapan kadrolar birlikte düşünüldüğünde tamamen yeni bir siyasi durumla (bilinç ve tavırla) karşı karşıya olduğumuzu görmek zorundayız. Darbeyi mağlup eden bu toplumsal süreçler ve siyaset yapan kadrolar ayakta ise artık darbe yapmaya kalkmanın maliyetinin ne olduğunu hesap etmesi gerekenler bunu dikkate alacaklardır.”