Vedat Bilgin Akşam Gazetesi

Koalisyon bürokrasinin saltanatıdır

Hani o çok özledikleri koalisyon hükümetleri var ya, işte onlar Türkiye’nin siyasi tarihine bürokrasinin saltanat yılları olarak geçmiştir. Memurin sınıfının o...

06 Nisan 2017 | 355 okunma

Hani o çok özledikleri koalisyon hükümetleri var ya, işte onlar Türkiye’nin siyasi tarihine bürokrasinin saltanat yılları olarak geçmiştir. Memurin sınıfının o kaybettikleri ‘altın çağdan’ sonra yeniden devletin içinde at oynattığı koalisyon dönemlerini hasretle anması, ümitlerini böyle dönemlerin yeniden geleceğine bağlaması boşuna değildir.

Türkiye tarihinin kırılma noktalarından biri bürokrasinin devlet içinde özerk bir toplumsal zümre olarak yükselmesidir. Klasik İmparatorluk yapısında her zaman bürokrasinin gücünü dengeleyecek ideolojik, politik ve toplumsal mekanizmalar var ve fonksiyonel olduğu için devlet içinde politik güçleri olmamıştır, daha doğrusu politik bakımdan etkisiz kılınmışlardır.

“Bürokrasi sorunu denildiğinde; iktidarın sivil seçilmiş siyasetçilerin değil, devlet içinde örgütlenmiş bürokratik zümrenin unsurları arasında paylaşılmış olmasından bahsediliyor; iktidar üzerinde belirleyici olan bir iktidar zümresinin tekelinin sebep olduğu sorunlardan söz ediliyor demektir.”

İdeoloji ve iktidar

Toplumsal yapıda devlet içinde örgütlenmiş zümreleri dengeleyecek sınıflar yeterince gelişmemişse veya sivil toplumsal aktörler devleti sınırlandıramıyorsa orada bürokrasinin devlet iktidarını kullanması, bunu topluma karşı bir baskıcı politikaya dönüştürmesi kolaylaşır hatta kaçınılmaz hale gelebilir. Bu süreçte bürokrasinin ideolojik veya politik olarak başka ülkelerle, onların devletleriyle işbirliği yapması, kendi halkına dayanmayan iktidarını dışarıdan bulduğu ya da dışarının sunduğu destekler yoluyla sürdürmeye çalışması, bürokrasinin kendi halkına ve ülkesine karşı bir konuma kaymasından başka bir netice vermez. İşte burada devreye giren en önemli unsur ideolojidir.

Türkiye’de bürokrasinin neredeyse bütün devlet mekanizmasını ele geçirmesini sağlamada ideolojinin önemli birkaç rolünden bahsetmeden meseleyi anlamak zordur. Birincisi, iktidar üzerinde tekel kurmak için bir meşruiyet çerçevesi olarak Batılılaşma ideolojisinin bürokrasiye geniş bir imkân sağlaması; ikincisi, Batılılaşma ideolojisi üzerinden bürokrasinin önce sadece Avrupa sonra bütün Batı üzerinden dış destek bulmasıyla ilgilidir. Üçüncü bir mesele ise, bürokrasinin demokratikleşme sürecine girilmesiyle birlikte darbeler/müdahaleler üzerinden iktidarını yeniden tahkim etmek için bu ideolojik aracı kullanması meselesidir.

Koalisyon: Bürokrasinin iktidarı

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Veda zamanı 26 Nisan 2021 | 702 Okunma Yarın ayın kaçı? 22 Nisan 2021 | 466 Okunma Sistem değişti de ne oldu! 19 Nisan 2021 | 228 Okunma Reel sektörün dinamizmine uygun para politikası 15 Nisan 2021 | 107 Okunma Karadeniz barışı 12 Nisan 2021 | 134 Okunma