Liderleri tarih yaratır derler… Peki, nasıl yaratır? Her siyasi parti başkanının kendi partisinin taraftarlarınca benimsenmesi anlaşılabilir bir durumdur, bu şekildeki bir siyasi liderlik geçici bir durumdur; yani parti ya da örgüt yöneticiliği bittiği anda onun liderliği de sona erer. Nitekim bugün hâlâ yaşayan eski parti genel başkanları vardır ki kamusal alanda onlara lider gözüyle bakıldığını söylemek mümkün değildir. Bu durumda sorduğumuz soruyu şöyle değiştirmek gerekir. Liderlik herhangi bir parti genel başkanlığından, bir örgüt yöneticisi olmaktan farklıysa onu nasıl tanımlamak gerekir?
“Değerli siyaset bilimci/siyasetçi, yazar Doç.Dr. Yalçın Akdoğan’ın son eserinden, alt başlığı ‘Siyasi Liderlik ve Erdoğan’ olan Lider adlı kitabından bahsetmek istiyorum. Akdoğan’ın yukardaki soruya verdiği cevap önemli bir meseleyi ortaya koymaktadır. ‘Her siyasi hareketin mensupları kendi liderlerini mit’leştirmeye yatkın olabilir. Erdoğan ise sadece partisinin değil, toplumun önemli bir kesiminin kahramanlaştırdığı bir karizmatik kişiliğe sahiptir.’”
Karizmatik lider
Ünlü düşünür Weber otorite kavramını incelerken Karizmatik otoriteye ayrı bir önem verir. Karizmatik kişilik yapısının ortaya çıktığı dönemler, toplumsal gelişme süreçlerinde büyük sorunların yaşandığı zamanlardır. Bu sorunların aşılmasına dönük tarihsel adımlar atılamazsa, hamleler yapılmazsa, yapısal değişim programları uygulanamazsa o toplumlar kaçınılmaz bir biçimde krizler içinde debelenip, derin bunalımlar yaşamak zorunda kalabilirler.