Vedat Bilgin Akşam Gazetesi

Resmi ideolojiyi kim belirleyebilir?

Türkiye’nin gazeteci aydınları arasında, resmi ideoloji ile anti-demokratik rejim, demokrasi ile çoğul ideolojiler arasındaki ilişkiler konusunda öteden beri ciddi kafa karışıklığı ve bilgisizlik olduğu...

06 Mayıs 2015 | 81 okunma

Türkiye’nin gazeteci aydınları arasında, resmi ideoloji ile anti-demokratik rejim, demokrasi ile çoğul ideolojiler arasındaki ilişkiler konusunda öteden beri ciddi kafa karışıklığı ve bilgisizlik olduğu biliniyor.

Yıllarca Kemalist anlayışı benimseyen, otoriter laiklik uygulamalarının demokrasi karşıtı zihniyeti sürekli ürettiğini fark edemeyen bir kesimin, bu anlayışı “devletin resmi ideolojisi” olarak savunması ve bunun ‘demokratik-laik-hukuk devletinin’ kurucu ilkesi veya temeli olduğu iddiasında bulunması da “demokrasi ile resmi ideoloji” arasındaki karşıtlığı anlamaktan uzak bir tutumun örneğidir.

Resmi ideoloji kurucu otoriter rejimler

Önce şu sıradan, hakikatmiş gibi tartışılmadan benimsenen ‘her devletin bir resmi ideolojisi vardır’ saçmalığını ele alalım. “Bütün devletlerin böyle bir resmi ideolojiye dayanması iddiası, birincisi, mevcut durumda resmi ideolojinin varlığını meşru göstermek için ileri sürülen, bir haklılaştırma çabasından öteye gitmeyecek bir önermedir; ikincisi, resmi ideolojilere sahip olan devletlerin anti-demokrat siyasi yapılarına bakmadan, onları görmezden gelerek yapılan bir genellemedir; üçüncüsü, ‘ulus-devletlerin kuruluş dönemindeki anlayışın’, o döneme has inanç ve fikirlerin hiç değişmeden yaşadığını, yaşayacağını söylemekten, demokratikleşme süreçlerinin siyasal yapıların ideolojik mahiyetinde hiçbir etkisi olmadığını ifade etmekten” başka bir şey olmadığını görmek gerekir.
Burada “her devlete bir resmi ideoloji” atfetmenin en iyimser açıklaması olarak, devletlerin tarihleri, siyasal gelenekleri içinde ortaya çıkan, demokratikleşme sürecinde muhtelif siyasal ideolojiler, görüşler tarafından üretilen, kabul edilen, eleştirilerek, tartışılarak şekillendirilen, benimsenen genel kurallar ile ‘resmi ideoloji’ kavramının birbirine karıştırılmasından söz edilebilir. Demokratik sistemde, devletin dayalı olduğu ‘değerler’ elbette ki bir uzlaşmanın ürünüdür ve burada, devletin kuruluş aşamasının öyküsünün de, sembolik olarak içselleştirilmesinden geri kalınması gerekmez.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Veda zamanı 26 Nisan 2021 | 702 Okunma Yarın ayın kaçı? 22 Nisan 2021 | 466 Okunma Sistem değişti de ne oldu! 19 Nisan 2021 | 228 Okunma Reel sektörün dinamizmine uygun para politikası 15 Nisan 2021 | 107 Okunma Karadeniz barışı 12 Nisan 2021 | 134 Okunma