Her darbeden sonra bazı isimler kalır toplumsal hafızada? 27 Mayısın unutulmaz ismi şüphesiz Menderes’tir. Diğer darbe dönemlerinden kalanları hatırlatmaya gerek var mı? 15 Temmuz darbe girişiminin geride bıraktığı unutulmaz isimler bulunmaktadır; bu ihanet darbesinin tarihi yazıldığında onların üzerinde ayrıntıyla durulmasa haksızlık edilmiş olacaktır. Bunların hepsini anmak sıralamak mümkün olmayabilir fakat öncelikle belirtilmesi gerekenlerden bahsetmeden bu olayı anlamak mümkün değildir.
Tarihin inşasında isimler üzerinde durulup durulmayacağı veya isimlerin rolünün ne olduğu konusu çok tartışılmış bir meseledir. Solda ve sağ düşüncede tarihin yapıcılarının neler olduğunu tartışanlar arasında ‘sadece isimlerin veya bireyin rolünün öneminden’ bahsetmekte kalmayıp bunu teorik olarak izah eden birçok düşünce adamından bahsetmek mümkündür. “Burada Carlyle ve Plehanov’u hatırlatmak isterim. Hemen belirteyim, bireyin rolünün önemli olduğunu bunun ancak toplumsal şartların desteği ölçüsünde, belirleyici olabileceği fikrini hep savunageldim fakat bireyin cesaretinin, iradesinin, kararlılığının ve inancının belirleyici olduğu bir olaya tanıklık ediyoruz.”
DARBELER VE İSİMLER
Bu darbe sürecinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın rolünün, tarihin akışına yaptığı müdahalenin, verdiği yönü, Plehanov’dan çok, T. Carlyle nin büyük lider anlayışıyla açıklamak mümkündür. Carlyle ‘tarihi kahramanlar yapar’ diyordu. Cumhurbaşkanı’nın bu darbe sürecinde ortaya koyduğu cesur tavrıyla, siyaset aklıyla ve inancıyla, bunu yaptığını, adının tarihe geçtiğini söylemeye dahi gerek yoktur.