Darbe girişimi neden başarısız oldu? Bunun sebepleri, fiili duruma yani darbe süreci içinde bu kalkışmaya karşı muhtelif seviyelerde ortaya çıkan siyasi, askeri/polisiye ve halk hareketiyle kısaca meydana gelen topyekün mücadele etrafında açıklanabilir ki zaten bunu yapmaya çalıştık.
Daha önce ‘toplumsal devrim darbeyi mağlup etti’ diye yazmıştım. Meseleyi anlayan anlamayan birçok çevrede bu devrimin üzerinde konuşulduğu, bazılarının ise itiraz etmeye çalışıldığı görüldü. Devrim kavramının cazibesine kapılıp onu kullanmadan veya bundan hoşlanmayıp tepki göstermeden önce neyi ifade ettiğine bakmak onu anlamak gerekir. “Türkiye’nin toplumsal yapısında yaşanan devrim böylesine alçak bir darbe teşebbüsünün akim kalmasının temelini oluşturmaktadır ve bu devrim devam ettiği için bugün darbeye karşı geniş bir mutabakat meydana geldiği gibi darbe şartlarını ortadan kaldıracak yapısal değişimlere gidilebilmektedir.”
Devrimin aktörleri
Türkiye’nin yaşadığı toplumsal devrimden bahsederken bu kavramın keyfi seçilmediğinin anlaşılması gerekir. Burada üç mesele vardır. Bunlardan biri Türkiye’nin köylü/tarımsal toplumsal ilişkiler karakterinin dönüşmesidir; sadece kentli değil kent üzerinden küresel ilişkiler ağına katılan toplumsal aktörlere, gruplara, tabakalara dayanan farklılaşmış yeni bir yapıya sahip olmasıdır.