Yalçın Bayer Hürriyet Gazetesi

12 Eylül askeri darbesi mukadder değildi

ESKİ Gümrük ve Tekel Bakanı MHP’li Gün Sazak’a Allah rahmet eylesin, nur içinde yatsın. Çok değerli bir siyaset ve devlet adamıydı.

28 Mayıs 2024 | 2.216 okunma

Bakanlığı sırasında da çok mücadele verdi.

O dağdağalı dönemde Gün Sazak, CHP ile MHP arasında uzlaşmayı savunmuş; rahmetli Baykal aracılığıyla rahmetli Ecevit’e haber göndermişti. Ne yazık ki Ecevit, o dönemde partisine hâkim olan katı ve uzlaşmaz tavır yüzünden sağ-sol arasında kardeşliği sağlayacak ve katı kamplaşmayı önleyecek bu teklife olumlu cevap vermedi.

Daha sonra rahmetli Türkeş’ten aracılar kanalıyla gelen uzlaşma teklifine de “Ben bunu partime kabul ettiremem!” diyerek olumlu cevap vermemişti.

“İki büyük parti (AP ile CHP) arasında uzlaşma ancak savaş şartlarında olur!” diyen rahmetli Demirel,�affedersiniz, ‘iti ite kırdırmak’ denen, çatışmacı, uzlaşmaz ve toplumu bölücü bir siyaset takip ediyordu! Ecevit’in ‘uzlaşma’ çağrılarına da Demirel’in itibar etmemesi sonucu 1980’de ABD’nin kışkırttığı bir askeri darbe için uygun şartlar doğmuştu! Hatta darbeciler, ‘kardeş kavgasına son vermek’ gerekçesiyle faşist darbeye Bonapartçı bir görünüm vermişlerdi!

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Tüzükte öncelikler ne olmalı 07 Eylül 2024 | 33 Okunma CHP Kurultayı’ndan ne çıkacak 06 Eylül 2024 | 111 Okunma Yunanistan oturma iznini 800 bin Euro’ya çıkarttı 05 Eylül 2024 | 106 Okunma Şükrü Tufan’ın Dışişleri’ndeki mücadelesi örnek gösterildi: Fidan bir Büyükelçi’yi nasıl övdü 04 Eylül 2024 | 213 Okunma Barış Günü’nde ne kadar bilinçlendik 03 Eylül 2024 | 41 Okunma