ESKİ İstanbul Baro Başkanı Turgut Kazan, Anayasa Komisyonu'nda bugünden itibaren görüşülecek 21 maddeden oluşan Anayasa'ya değişiklik teklifi ile ilgili olarak TBMM Başkanı İsmail Kahraman'a bir mektup gönderdi.
Kazan’ın oylama ile ilgili uyarısı şöyle:
Çok iyi bilindiği gibi, Anayasamızın 175. maddesine göre, anayasa değişiklik teklifleri için, ‘gizli oylama’ mutlak bir yöntem kuralıdır, vazgeçilemez, ihmal edilemez. Ve gizliliğin ihlali yargı denetimine tabidir. Nitekim, Anayasa Mahkememizin 07.07.2010 gün ve 2010/87 sayılı kararında, bu gerçeğin vurgulandığını görüyoruz (bakınız, 01.08.2010 günlü Resmi Gazete, Sayı 27659). Evet, 12 Eylül 2010’da referanduma sunulan, 5982 sayılı yasayla ilgili iptal davasında, geçerli bir kabul için anayasaya uygun (yani gizli) bir oylamanın şart olduğu açıkça belirtiliyor. Ama “dava dilekçesinde bu durumu ispatlayacak açık ve yeterli delil bulunmadığı gibi, bu usulsüzlük iddialarının... İkinci tur oylamalarda gerçekleştirildiği de belirtilmediğinden” iptal isteği reddedilmiştir.
GİZLİLİK KURALI
Demek ki, geçerli bir kabul için sadece ‘evet’ oylarını saymak yeterli değildir. Oylamanın da mutlaka Anayasa’da öngörülen gizlilik kuralına uygun yapılması gerekir. Aksi halde, 5982 sayılı yasada yaşananlara benzer baskı ve kontrollerle gizlilik ihlal edilir ve durum fotoğraflama/tutanaklara bağlama gibi yollarla kanıtlanırsa, değişikliğin iptalle sonuçlanması mümkündür. Gerçekten, toplumun önemli bir kesimi oylamada baskı ve denetimin devreye gireceği, dolayısıyla gizliliğin ihlal edileceği kaygısını taşıyor. Ve hangi maddelerin/nasıl düzenlendiği görülmeden, hatta HSYK ile Anayasa Mahkemesi’ni değiştirmeye yönelik çalışma yapıldığı bile bilinmeden atılmış 316 imzayla, ancak 08.12.2016 akşamı tamamlanmış olan metnin sunulmuş olması, bu kaygıları artırıyor.
EVET OYU BEYAZ PUL