DÜN 'iskelet mozaiği' raporunu arkeoloji dünyasının beklediğini yazdık; Antakya Mustafa Kemal Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Doç. Dr. Hatice Pamir'den telefon geldi...
Yazıda neden geciktiğini sorduğumuz raporun, Suna-İnan Kıraç Akdeniz Medeniyetleri Araştırma Enstitüsü’nün (AKMED) mayısta çıkan tarih-arkeoloji dergisi ‘Adalya’da yayınlandığını müjdeledi.
Hatice Pamir ile Nilüfer Sezgin (Antalya Müze Md. arkeolog) imzalı rapor 267 sayfadan oluyor.
‘Antakya Geç Antik Çağ Konutu Kurtarma Kazısından Güneş Saati ve Ziyafet Mozaiği’ raporunun 8 sayfası resim ve grafik, 2 sayfa Türkçe özeti dahil olmak toplam 280 sayfayı buluyor.
Pamir, raporun gecikmesi nedeniyle kendisini eleştirenlere “Bilim adamları acele iş yapmaz” diye konuştu. Belediyenin teleferik kazısı sırasında bulunan mozaiğin değeri konusundaki sorumuzu “Ben öyle mozaikleri ayırt etmem... Ancak çok önemli bir parça olduğunu söyleyebilirim. Ben böyle bir mozaiği de yurtdışında görmedim” karşılığını verdi. (Ayrıca Hilton Oteli’nin yapımı sırasında bulunan öteki mozaiklerle birlikte Antakya’yı müzecilik açısından zıplatacak, hatta Gaziantep’deki Zeugma’dan daha değerli bir parçalar olduğu tartışılıyor bugün.) Raporun özetlenmiş Türkçe metni şöyle:
İŞTE O RAPOR
“Antakya Kurtuluş Caddesi, İplik Pazarı mevkisinde, Hatay Arkeoloji Müzesi’nce 2013 yılında yürütülen kurtarma kazısında bir kısmı korunagelmiş figürlü taban mozaiği içeren konut ve çevresi kazılmıştır. Kazı, günümüzden başlayan ve geç antikçağın başlarına kadar uzanan bir yerleşim katmanlaşmasını ortaya çıkarmıştır. Üst üste yapılaşma nedeniyle orijinal planı bozulmuş olan ancak 7 mekânı tanımlanabilmiş bir konutun, kuzey ve batı tarafı yol ile sınırlanmıştır.
Hellenistik insula üzerinde kuzey ve batısı sokağa bitişen konut, avlu etrafında sıralanan mekânları ve avluya açılan geniş ziyafet salonu olan tricliniumu ile geç antikçağ Antakya evlerinin planını vermektedir. Konutun inşası sikke buluntulara göre en erken MS 276 en geç MS 337 yıllarıdır.
3 PANELDEN OLUŞUYOR