Yalçın Bayer Hürriyet Gazetesi

Kolesterol ve hipertansiyon

CHECK-UP konusundaki (18.2.2016) köşe yazınızdaki gibi kaybettiğimiz birçok hastamız, çok değerli insanlarımız var. Yazdıklarınız çok önemli, çok yaygın ama bir o kadar da acı...

21 Şubat 2016 | 228 okunma

CHECK-UP konusundaki (18.2.2016) köşe yazınızdaki gibi kaybettiğimiz birçok hastamız, çok değerli insanlarımız var.
Yazdıklarınız çok önemli, çok yaygın ama bir o kadar da acı bir gerçeği yansıtmakta.
Çok sık tanık olduğum gerçekleri paylaşmak ve sizler aracılığıyla farkındalık yaratmaya bir hekim olarak katkıda bulunmak isterim.
1. Kalp ve damar hastalıkları (kalp krizi ve felç) dünyada ve özellikle ülkemizde erişkinlerde en sık görülen ve en çok ölüme sebep olan hastalıklardır.
2. Bu hastalıklara bağlı erken ölümlerin önemli bir kısmı uygun ve yeterli tedavi ile önlenebilir.
3. Koruyucu önlemler öncelikle hastanın ve toplumun bilgilendirilmesi esasına dayanır.
4. Kalp ve damar hastalığının sebepleri genetik (ailesel) yatkınlık başta olmak üzere, sigara, hipertansiyon, yüksek kolesterol, fazla kilolu olmak, şeker hastalığı ve hareketsiz yaşamdır.
5. Kalp damar hastalıklarını önlemenin bilimsel olarak kanıtlanmış yolu yukarıda sayılan tüm bu risklere karşı önlem almak ve bu riskleri tedavi etmektir.
6. Riskli hastalarda hipertansiyonu ve yüksek kolesterolü tedavi etmekle kalp krizinin ve felcin önlendiği ve hatta ölümlerin azaltıldığı bilimsel olarak açık bir şekilde kanıtlanmıştır.
7. Oysa ülkemizde özellikle kolesterol tedavisi konusunda ciddi ve gereksiz bir kafa karışıklığı yaratılmıştır. Kolesterolü yüksek herkese kolesterol ilacı vermek elbette gerekmez; ancak bilimsel çalışmalar kimin, ne zaman hangi limitten sonra tedavi olması gerektiğini net olarak ortaya koymuştur. Dünyada bu konuda tartışma yoktur.
8. Diğer yandan sizin de belirttiğiniz gibi, çoğu yerde yapılan ‘check-up’ sonraları ‘sağlıklı’ olduğunu düşünen ancak yüksek tansiyon ile veya yüksek kolesterol değerleri ile veya sigara-kilo riskiyle yaşamına devam eden çok sayıda insanımız vardır. Bu kişilerin bazıları ‘başarılı’ efor testlerine rağmen yüksek kolesterol veya yüksek kilo vb nedenlerle kalp krizi geçirebiliyorlar. Bu kişilerin örneğin efor testleri gayet ‘başarılı’ bile olsa aile öyküsüyle birlikte değerlendirildiklerinde taşıdıkları risk nedeniyle kolesterol veya hipertansiyon tedavileri almaları gerekebilir.
9. Oysa tüm bu risklerin değerlendirilmesi ve hastayla paylaşılması, hastanın ikna edilmesi hastaya zaman ayrılmasını gerektirir. Bugün sadece kamuda değil özel sektörde de hastaya ayrılan zaman çok çok kısalmış, hekimlik sadece ‘testlere’ ve ‘görüntülemelere’ dönüşmüştür. Hekim daha fazla sayıda hasta görmek ve puan/performans yükseltmek ‘zorundadır’. Bunları yorumlamaya ve hastayla tüm bu paylaşımlarda bulunmaya hekimin zamanı yoktur. Türk Tabipleri Birliği’nin yıllardır dikkat çekmeye çalıştığı ve feryat ettiği durum budur.
10. Eğer sağlık alanında ve tıp eğitiminde gereken iyileştirmeler yapılmazsa genç hekimler bu şekildeki işleyiş içinde eğitim almış olacaklardır ki doğruyu işaret edeceklerin sayısı gelecekte daha da azalacaktır.
11. Neticede her yıl birçok pahalı tetkikten geçen, kamu veya özel kaynakları kullanan, ‘sağlıklı’ olduğuna inanmış, ancak kilosunun, sigarasının, yüksek kolesterolünün, taşıdığı ailesel risklerinin farkında olmayan, bunlar hakkında bilgi edinememiş yığınlarca insanımız var ne yazık ki.
12. Yeterli ve doğru bilgiyi paylaşabilirsek, farkındalık yaratabilirsek, herkesin kendine özgü riskini azaltıp tedavi edebilirsek ve sağlıklı bir yaşam tarzını idame edebilirsek kalp krizi riskini işte o zaman azaltabiliriz.
Prof. Dr. Ali Serdar
FAK-Marmara Üniversitesi Hipertansiyon ve Ateroskleroz Merkezi Md. Kalp ve Beyin Sağlığını Koruma
ve Araştırma
Derneği Bşk.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sahte gıdalar pek çok 22 Kasım 2024 | 90 Okunma Erdoğan’dan memur, emekli ve asgari ücretliye gönenç payı verilebileceğinin sinyali geldi: Memur ve emekliye ‘müjde’ satır aralarında 21 Kasım 2024 | 2.584 Okunma Bir Muazzez İlmiye Çığ anısı 20 Kasım 2024 | 706 Okunma Ceza tutarlı tavır mıdır 19 Kasım 2024 | 84 Okunma 4 milyona yakın emekliye sıfır zam tehlikesi... Emekliye yüzde 15 zam yolda 15 Kasım 2024 | 518 Okunma