ÇEVRE ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki hiçbir bakanda görülmediği kadar en 'çevreci' yanını ortaya koydu ve köşemizde zaman zaman gündeme getirdiğimiz imar planlarıyla ilgili ağır eleştirilerimizin yanında yer aldığını gösterdi.
Daha önce böyle bir yaklaşımı hiç görmedik. Bizce memnuniyet verici bir durum.
Rant pazarına karşı mücadele eden çok az siyasetçi var. İstanbul’daki yoğun imar yolsuzlukları ve usulsüzlüklerini bıkmadan usanmadan gündeme getiren, zaman zaman kendi partisinden ‘fırça’ da yiyen
İBB meclis üyesi Hüseyin Sağ’a sorduk, ne diyorsun diye...
“Sayın Bakan aslında yıllardır verdiğimiz mücadelenin doğru olduğunu teyit ediyor” dedi.
Özhaseki’nin üç aylık dönemi ile kendisinden önceki iki bakanı kıyaslarken fark hemen ortaya çıkıyor.
Bakanlığın sitesinde ‘Duyuru’ başlığı altında bir bölüm var; burada imar plan değişiklikleri... ÇED gerekli değildir kararları... İzleme ve Değerlendirme ile Kültür ve Tabiat Varlıkları gibi kurulların bildirileri yer alıyor.
- Erdoğan Bayraktar’ın gitmesinden sonra göreve gelen İdris Güllüce 25.12.2013’te bakan oldu. 25.12.2013-18.11.2015 arasında (yaklaşık 25 ay) Bakanlık sitesinde yapılan duyuru sayısı 1367.
- Fatma Gül Demet 25.11.2015’te bakan oldu. 25.11.2015-24.05.2016 (yaklaşık 6 ay) arasındaki bakanlık sitesinde yapılan ‘Duyuru’ sayısı 212...
Özhaseki’ye gelirsek... 24.05.2016 günü bakan oldu; bugüne kadar 172 duyuru yer alıyor.
Yani üç bakan döneminde duyuru sayısı 1882... Halbuki aynı dönemde İBB sitesinde askıya çıkan duyuru sayısı ise 969... İBB’den geçen plan değişiklikleri ile Bakanlık’tan yapılan ‘Duyuru’ sayısı arasındaki fark için Özhaseki’nin “Bizim bakanlık ‘paralel belediye meclisi’ gibi çalışmış” demesi bu bakımdan çarpıcı bir uyarı sayılmalı.
Açıkladığı gibi Kartal, Tuzla, Pendik, Bakırköy, Kadıköy, Beşiktaş Ihlamur Parkı ile ilgili iptaller birçok müteahhidin ‘yüreğini’ hoplatmıştır.
Bazı belediye meclis üyelerine göre bu uygulama eksik kalır. Kendi döneminden önce yapılan sayısız parsel bazındaki plan değişiklikleri var; bunlar için de bir uygulama yapılması gerekmiyor mu? Çünkü birçok projeye daha kazma vurulmadı.
Bakan, “Verilen yoğunluk artışlarıyla şehirlerde adeta cinayet işleniyor” diyorsa, bunların ‘katilleri’nin bulunması gerekmez mi?
GÜNÜN SÖZÜ
- “İtfaiye ile ateş arasında tarafsız kalınamaz.”
(Churchil)