Yalçın Bayer Hürriyet Gazetesi

Su savaşları değil yüzyıllar sonra toprak savaşı başlayacak

Dünyanın yüzde 70’i su, yüzde 30’u kara. Sular değil tükenen topraktır.

12 Haziran 2024 | 1.478 okunma

Bu nedenle yatay değil dikey yapılaşmanın yaygınlaşması gerek. Yani ben dikey yapılaşmaya evet diyorum. Evet, su rezervleri kadar toprak rezervinin tükenme sürecinde olduğunu söylemek istiyorum. Burada dikkat edilmesi gereken konu; dikey yapılaşmada yapılacak gökdelenler, fizibilite ve ÇED raporları doğrultusunda yer seçimi yapılmalıdır. Dahası, kent dokusunu-doğasını bozmayacak, yani İstanbul’un binlerce senede oluşturulmuş siluetini bozmayacak ve de bereketli topraklar ile ormanlık alanlardan ziyade sert zeminlerin-kayaçların üzerinde dikey yapılaşma projeleri yaşama geçirmek gerekir.

Evet, dünyamızın 2/3’ü su ile kaplıdır. Yerkürede bulunan suyun yüzde 97.5’i okyanuslarda bulunan tuzlu sulardan oluşmaktadır. Geriye kalan yüzde 2.5 oranındaki tatlı suyun büyük bir kısmı kutuplarda (Antartika, Greenland) buzul ve çok derin jeolojik tabakalarda yeraltı suyu olarak bulunur. Kullanılan teknolojilerle deniz suyunun içinde bulunan tuzdan tamamen arındırılması mümkün olmaktadır. Hatta günümüz teknolojisi ile deniz suyundan içme suyu üretilmesi dahi olasıdır.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Beşiktaş Belediyesi’nde imar yolsuzlukları bitmiyor... Murat Hazinedar, CHP’ye kızgın 25 Ekim 2024 | 41 Okunma Avrupa’da siyasi güç dengesi değişiyor... ‘Kale Avrupa’ fikri yayılıyor 24 Ekim 2024 | 123 Okunma Sadece hastaneler değil, ÇEK yuvaları da ‘ellendi’... Çetenin eli siyasetin içinde 23 Ekim 2024 | 325 Okunma Yeni santral yerlerine Rusya ve Güney Kore talip... Türkiye’de nükleer santral meselesini biliyor muyuz 22 Ekim 2024 | 334 Okunma Asgari ücrette geri sayım başladı... Olası zam oranları havada uçuşuyor 18 Ekim 2024 | 87 Okunma