TÜRKİYE’nin gıdasını üreten önemli tarım alanlarına kömür ocakları ve kömürlü termik santrallar kurulması planlanıyor.
TEMA Vakfı, bu durumun gıda güvencesine ve tarımsal üretime vereceği zararlara dikkat çekmek üzere Türkiye çapında ‘Kömür Üzer’ sloganıyla bir kampanya başlattı. Kampanya boyunca TEMA gönüllülerinin katılımıyla düzenlenen etkinliklerle Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na, tarım alanlarındaki kömür yatırımlarına izin vermemesi için çağrılar yapılıyor.
Ankara’nın Nallıhan ilçesinde de Çayırhan B adıyla Nallıhan Kuş Cenneti’nin yanı başında yeni bir kömürlü santral projesi planlandığına dikkat çeken TEMA bölgeye bir gezi düzenledi. Ankara Temsilcisi Nevzat Özer, mevcut ÇED raporuna göre termik santral alanı ve kül deposunun 740.3 hektarlık bir alanı kapladığını, bu alanın % 65’inin verimli tarım alanı olduğunu ifade etti ve “Projeden tarım ve toprak ciddi bir şekilde etkilenecek. Sadece yatırım alanı değil, santral yılda 1 milyon ton kül üretecek. Külün savrulmasıyla çok daha geniş alanda toprak, su ve bütün canlılar etkilenecek. Kömür sahası susuzlaştırılacağından su dengesi bozulacak; suyun sahadan uzaklaştırılmasıyla sulu tarım yapma imkânı kalmayacak. Kömürün suyu asitleştireceğini de bilelim. Santral günde 40 bin ton su harcayacaktır. Santral toprağın sağlığını bozacak, üretimi ve verimi de azaltacaktır.
Nallıhan neden önemlidir? Türkiye’nin en çok anıt ağacının olduğu yerdir, 200’den fazla kuş türüne ev sahipliği yapar, İstanbul ve Çanakkale boğazlarından gelen kuş göç yolu üzerindedir, ilkbahar ve sonbaharda göç eden kuşların beslenmeleri, dinlenmeleri, barınmaları ve bazı türlerin de üremeleri için uğrak yeridir. İç Anadolu’nun en önemli sulak alanıdır. Jeolojik yapısı ile açık laboratuvar niteliği sunan saha, çökelme ortamının özelliklerini yansıtan sarı, kahve ve kırmızımsı tabakaların üst üste tekrarlanması ile görsel açıdan da üstün bir peyzaj güzelliğine sahiptir.
Nallıhan’ı kıymaya hâlâ niyetli misiniz?