Bulgaristan’ın Eski Cuma kentinden 1978 yılında Bursa’ya göçen ve bazı kişisel eşyalarını Bursa Göç Tarihi Müzesine bağışlayan eski milli güreşçi 67 yaşındaki Arif Çetin göç hikayesini şöyle anlatıyor;
“Trene eşyalarımızı yükledik, Edirne’ye geldik. Sonra Bursa’ya geçtik ve 40 yıldır burada yaşıyorum. Göç etmek, ananı babanı kaybetmekten daha zor. Bilmediğin bir yere gidiyorsunuz ve ne yapacağınızı bilmiyorsunuz. Biz iyi ki Türkiye’ye geldik. Bir vatanımız var o da Türkiye, başka gidecek yerimiz yok.”
Göçmen Arif’in sözünü ettiği ve özellikle Bursa’nın göç tarihinin anlatıldığı müzede, “Bursa’nın ilk Göçmenleri, Bitinyalılar, Traklar, Ege Kolonileri”, “Osmanlı’dan Rumeli’ye Göçler”, “93 Harbi ve Balkan Göçmenleri-1913 Göçü”, “Cumhuriyet Dönemi Göçleri”, “1989 Balkan Soydaş Göçü”, “Kırım Göçleri” ve “Kafkasya Göçleri” bölümler var.
Kırım Tatar halkının lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu da ziyaret ederek bazı eşyaları ile kalpağını müzeye hediye etmiş.
İlk dönem göçleri tren figürü ile mübadele ve Kırım dönemi gemi ile Kafkas bölümü kağnı ile Bulgaristan’ın uyguladığı baskılar sonucu gerçekleşen 1989 soydaş göçü ise 1978 model Lada marka otomobil ile anlatılmış.
Bursa’ya gidenlerin mutlaka uğraması gereken bir mekan olmuş.