Yaşar Süngü Yeni Şafak Gazetesi

Yabancı marka kahvecide akide şekerli çay içen gençlik

Yeni Şafak Gazetesi Yazarı Yaşar Süngü'nün bugünkü (09.11.2022)''Yabancı marka kahvecide akide şekerli çay içen gençlik'' başlıklı yazısı.

09 Kasım 2022 | 91 okunma

Çay, Türk kültürünün vazgeçilmez parçası, milli içeceğimiz.

Dünyanın en büyük çay üreticilerinden biri olan Türkiye’de kişi başına çay tüketiminin de küresel ortalamanın üstünde olduğu hesaplanıyor.

Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) Uluslararası Çay Günü’nde yayımladığı veriler, küresel çay üretiminin ekonomik büyüklüğünün 17 milyar doları bulduğunu gösterirken, ülkemiz dünyanın en büyük çay üreticileri arasında sıralanıyor.

Yerelleşme stratejisi kapsamında faaliyet gösterdiği pazarların taleplerine kulak veren ve geçtiğimiz dönemde menüsüne Türk kahvesini dahil eden Starbucks, bu kez müşterilerinin karşısına 400 mağazasında sunacağı özel harmanlı demleme Türk çayıyla çıkıyor.

Misafirlerine 400 mağazada Türk çayını nane, limon, bal, akide şekeri gibi tatlarla sunacak.

Ben bugüne kadar çayı bal ile akide şekeri ile müşterisine sunmayı akıl eden bir yerel kafe zinciri duymadım.

Ülkelerin kültürel değerlerine uygun strateji üreten ünlü kahve markasının başarısının sırrı da burada herhalde.

Bildiğim ve gençlerden öğrendiğim kadarıyla, müşterilerini sıkboğaz etmiyor, rahat ettirmek için gayret ettiğini gösteriyor ve her müşterisine özel olduğunu hissettiriyor.

Gençleri kendine çekemeyen yerel kahve zincirlerinin gençleri marka özentisiyle Starbucks’a takıldıkları bahanesi ile suçlaması doğru değil, çözüm de değil.

**

Kuşaklar arası farklılıklar, iş yapma biçimlerine ve şirket yönetim stratejilerine de yansıyor.

Youth Business International (YBI) tarafından Yarının Girişimcileri başlığıyla yürütülen bir araştırmada gençlerin girişimciliği dünyayı değiştirmenin bir yolu olarak gördüğü tespit edilmiş. Genç girişimci kuşağın çevresel ve sosyal sorunlara olan ilgisi ve duyarlılığı da ortak kuşaktan 2 kat fazla çıkmış.

35 yaşında altındaki girişimcilerin yüzde 39’u işletmelerinin öncelikli amacının sosyal ve çevresel sorunlara çözüm bulmak olduğunu söylerken, bu yaklaşımı destekleyen 35 yaş üzerindeki girişimcilerin oranı yüzde 18’de kalmış.

YBI tarafından yürütülen araştırmada kârlılıkta düşüşe mal olsa bile genç girişimcilerin yüzde 41’inin çeşitliliği ve sosyal iyiliği teşvik etmeye odaklandığını gösteren veri öne çıkıyor.

Bu oran yaşça büyük şirket sahiplerinde yüzde 25’e kadar gerilerken, 2 genç girişimciden biri doğru, etik, toplum için iyi tedarikçileri seçmek gibi amaca hitap eden stratejiler izliyor.

Kuşaklar değiştikçe, bu değişimden iş yapma biçimleri, şirket kurma amaçları ve şirket yönetim stratejileri de etkileniyor.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Başarısızlık kaygısı 20 Kasım 2024 | 66 Okunma Yatırımınızı kimsenin sizden çalamayacağı yere yapın 17 Kasım 2024 | 108 Okunma Enerji savaşları başladı 13 Kasım 2024 | 185 Okunma Bahanelerimiz yerine hayallerimiz olsun 10 Kasım 2024 | 68 Okunma İsrail ve ABD’nin ortak açık sırları 06 Kasım 2024 | 146 Okunma