Atlantik sistemi Baltık bölgesini Rusya’ya kapamak için duvar örüyor. Letonya, Rusya sınırını 90 kilometre uzunluğunda, 2,5 metre yüksekliğinde bir duvarla kapatıyor. Litvanya da Rusya’ya ait olan Kaliningrad bölgesiyle arasına 135 kilometre uzunluğunda bir duvar dikiyor. Her iki ülkenin hükümet yetkilileri, amacın "Avrupa ve NATO’nun dış sınırlarını korumak" olduğunu belirttiler. Daha Kuzey’de, Norveç ile Rusya arasındaki Barents Denizi’nde ABD Deniz Kuvvetleri’nin İkinci Filo’su devriye geziyor.
Baltık bölgesinin nüfus yapısını da değiştirmeye çalışıyorlar. Letonya’da nüfusun yüzde 40’ının anadili olan Rusça’yı yasaklamak için çokdilliliğe karşı kampanya yürütülüyor.
KALİNİNGRAD
Esas sorunun Polonya ile Litvanya arasındaki Kaliningrad askerî üssü olduğunu anlıyoruz. Rusya’yla karasal bağı olmayan bu bölge Sovyetler Birliği’nin çöküşünden sonra AB ile Rusya arasında Hong Kong benzeri bir serbest ticaret bölgesi olarak tasarlanmıştı. Fakat 1999’da Polonya’nın, 2004’te Estonya, Letonya ve Litvanya’nın NATO’ya girmesi, 2000’lerin başında Gorbaçov/Yeltsin ikilisinin sahneyi terk ederek yerini Putin’e bırakmasıyla birlikte durum değişti. 2011’de Medvedev törenle üssün açılışını yaptı ve bölge yeniden askerîleşti. Kaliningrad’da Avrupa’nın her yerini vurabilecek orta menzilli (2500 km.) nükleer füzeler ve 90 bin Rus askeri bulunuyor. Baltık ülkelerini kaybeden Rusya batıda sanki bu dar askerî bölgenin üzerinde duruyor.
KISA BALTIK TARİHİ
Rusya, Baltık bölgesini 1700’lerin başında ilhak etti. Brest-Litovsk (1918) anlaşmasıyla bölgeyi Ukrayna, Polonya, Finlandiya, Belarus dahil olmak üzere kaybetti. İki savaş arası dönemde bölge Sovyet komünizmi ile Batı kapitalizmi arasında bir kalkan, Fransa Başbakanı Clemenceau’nun deyişiyle, stratejik "cordon sanitaire" (güvenlik kuşağı) olarak kabul edildi (tarih şimdi tekerrür ediyor!). Sonra, 1939 Molotov-Ribbendrop Anlaşması’yla Sovyetler Birliği orada askeri üsler kurdu, 1940’ta bölgenin tamamını işgal etti, üç Baltık ülkesi Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti oldu. 1941’de bölgeyi Nazi Almanyası işgal etti, 1944’te Kızıl Ordu üç ülkeyi geri aldı. 1980’lerin sonunda yaygın anti-Sovyet gösterilerin, insan zincirlerinin vs ardından Gorbaçev üç Baltık ülkesinin Birlik’ten ayrılmasının "kaçınılmaz" olduğunu söyledi.