Matematik derslerinin en sevimsiz tarafı "havuz problemleri" idi. Ne kadar sürede dolar? Boşalır? Ne kadar su alır? gibi soruların cevapları için havuz yapımında çalışan işçiler kadar yorulurduk. Cem Yılmaz'ın kulakları çınlasın, sırf matematik yüzünden havuzdan, yüzmeden soğuduk. Havuz problemi sadece matematik de yok. Günlük hayatımızın akışında da karşımıza çıkıyor. Yazlık sitelerde, spor alanlarında ve en çok da belediyelerde. Kent ve park estetiğinin vazgeçilmezi arasında sayılan park havuzları o kadar problemli ve pahalı ki... Başkentimiz Ankara gibi bozkır şehrinde park havuzlarının işlevi toplam 4 bilemediniz 5 ay... Kış mevsiminde donar. Elektrik aksamı arızalanır. Bakımı, temizliği, suyu, elektriği ile astarı yüzünden pahalıya gelir. Hele söz konusu Ankara ise bu fiyatı 10 ile çarparsınız. 5 TL lik maliyet faturalanıp, belediye bütçesinden çıkarken 65 TL ye mal olur. Sonra bu israf vatandaşa "hizmet" diye yutturulur. İ.Melih Gökçek başkanlığında yapılan havuzların yüzde 85'inin çalışmadığını, atıl durumda, park ve bahçelerde tehlike yarattığını çoğunluk bilmiyor. "Fışkıyelerimi kırdılar" diye dert yanan Gökçek ne yazık ki bütün bunların hesabını vermeden twit atmaya devam ediyor.
Aşağıda ünlü Dikmen Vadisi I.Etap havuzlarının maliyetleri ile ilgili kısa bilgi vereceğim. Daha sonra çook Ünlü (!) Kuzey Yıldızı projesindeki yolsuzlukları da yazacağım.
Dikmen Vadisinin I.Etaplarında bulunan havuzlara 1997/1998 imal edildiği yıllardan günümüze herhangi bir izolasyon, tadilat ve tamirat yapılmamıştır. Şu anki tadilat maliyeti yeni bir havuzun yapılması ile eş değerdedir.
-2019 yılı kapsamında izolasyon, tadilat ve tamirat maliyetinin ortalama miktarı 4.250.000 TL dir.
-Havuzların sadece su tüketimi ile ayda dolum yapılmasıyla 150.000 ve 250.000 TL arasındadır.
-Sonraki aylarda izolasyon yetersizliğinden eksilen ve kaybolan suyun takviyesi 80.000 ve 100.000 TL arasındadır.