Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı bir sunum yaptı... Anladıklarım özetle şöyle:
1) Enflasyon düşüş sürecinde, 2016 yılında (yüzde 2 aşağı-yukarı belirsizlik aralığıyla) yüzde 6.5’e düşecek...
2) Cari işlemler dengesindeki iyileşme devam edecek. Ayrıca alınacak tedbirlerle dış şoklara daha dayanıklı olacağız...
3) Enflasyon konusunda geçici şoklar yaşarsak, bunlara karşı uygulanacak politika araçlarımızla gerekli tedbirleri alacağız. Yani faiz artırımı da dahil hiçbir önlemi almaktan çekinmeyeceğiz.
4) Ruslar bize ambargo uyguladığı için yıl sonu enflasyon (aralık ayı etkisiyle) düşecek... Yani elde kalan gıda ürünleri iç piyasada fiyatları aşağıya çekecek.
5) Büyük firmaların uzun vadeli borçlanma yeteneği sürüyor. En sıkıntılı zamanlarda bile ABD’nin 10 yıllık borçlanma faizleri yüzde 3’ü geçmedi. Şu anda bu faizler 2.30-2.50 bandında. Temeli sağlam firmalarımız rahat borçlanmaya devam edecek. Bankaların da uzun vadeli borçlanma süresi 44 aydan 50 ayın üzerine çıkacak.
6) Döviz rezervlerimiz, enerji fiyatlarındaki düşüşe bağlı olarak artacak.
7) Asgari ücret artışı, 2016 yılında enflasyonda 1.5 puan artış etkisi yaratacak.
8) FED, faiz konusunda belirsizliği giderdi. Yani faizleri artıracak. Biz küresel gelişmeleri izleyeceğiz. Onu izledikten sonra güvenli bir sadeleşme adımı atacağız. Yani önden yüklemeli bir faiz artışı yapmayacağız.
9) Hane halkı borçlanması, gelirden daha yavaş artıyor. Borçlanma aşırı düşüş gösterirse başka bir deyişle aşırı yavaşlayan bir kredi büyümesi görülürse önlem alınacak.
10) TL’nin değer kaybı özellikle marttan sonra emtia ihraç eden ülkelerin paralarına göre daha az. Cari açık ile ilgili kaygılar geride kaldıkça, Türkiye’nin de emtia ithal eden bir ülke olduğu dikkate alındığında artık önümüzdeki dönemde TL’nin üzerinde aşırı bir baskı olmayacak. Başka şoklar yaşanırsa Merkez Bankası devreye girecek.