Yıldırım Koç Aydınlık Gazetesi

İşçi eylemleri yasal mı?

Ekonomik kriz etkisini her geçen gün daha fazla hissettiriyor. Durumu kötüye giden esnafın dükkanını kapatma ve belki satma imkânı var. Köylünün de tarlasını satabilmesi mümkün. Bu çıkış...

23 Temmuz 2018 | 92 okunma

Ekonomik kriz etkisini her geçen gün daha fazla hissettiriyor. Durumu kötüye giden esnafın dükkanını kapatma ve belki satma imkânı var. Köylünün de tarlasını satabilmesi mümkün. Bu çıkış yolları nedeniyle, kötüleşen durumlarına rağmen esnaf ve köylü eylemleri pek görülmüyor.

Buna karşılık işçi eylemleri yaygınlaşıyor.

Ücreti ödenmeyen, işten çıkarılan, zorunlu ücretsiz izne zorlanan, tazminatı verilmeyen, arkadaşlarını iş kazasında kaybeden işçiler, aralarındaki tüm farklılıkları kenara iterek, tepkilerini iş durdurma veya işyeri önünde eylem yapma biçiminde gösteriyor.

Peki, iş durdurma veya iş yavaşlatma gibi eylemler yasal mı?

KANUNLARIMIZ NE DİYOR?

4857 sayılı İş Kanunu (M.25/II), işyerinde iş durdurma veya yavaşlatma gibi eylemlerin cezasının, katılan işçilerin tazminatsız olarak işten çıkarılması olduğunu söylüyor. İşverenin böyle bir yetkisi var ancak bu yetkiyi eylemden sonraki 6 işgünü içinde kullanmak durumunda. Bazı işverenler ise, gerginliği daha da tırmandırmaktan çekindiği için, bu eylemler karşısında tepki vermiyor, sorunu çözmeye çalışıyor. Ancak yasa işverenlere böyle bir yetki tanıyor.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hükümet ücretlere nasıl müdahale eder? 15 Ekim 2019 | 152 Okunma Hükümet ücretlere nasıl müdahale eder? 15 Ekim 2019 | 52 Okunma Hükümet ücretlere nasıl müdahale eder? 15 Ekim 2019 | 82 Okunma Ahiler ve mevlana 14 Ekim 2019 | 276 Okunma Türk-İş geçmişte neleri savunuyordu? Emek platformu programı 12 Ekim 2019 | 105 Okunma