Yıldırım Koç Aydınlık Gazetesi

Maden işçisi Erol Çatma’nın yeni kitabı

Arkadaşı olmaktan gurur duyduğum kişilerden biri, Erol Çatma. Erol Çatma, ömrünü Zonguldak’ta ve bir süre de diğer bölgelerde maden ocaklarında yeraltında çalışarak geçirmiş bir emekli...

17 Mart 2018 | 118 okunma

Arkadaşı olmaktan gurur duyduğum kişilerden biri, Erol Çatma. Erol Çatma, ömrünü Zonguldak’ta ve bir süre de diğer bölgelerde maden ocaklarında yeraltında çalışarak geçirmiş bir emekli işçi. 12 Eylül sonrasında TKP üyeliği nedeniyle yıllarca cezaevinde kaldı. Onu diğer birçok kişiden ayıran, kendi çabalarıyla geliştirdiği araştırmacılık ve yazarlık özelliği. Benim gibiler, ailelerinin sunduğu olanaklardan yararlanarak yazmaya çalışıyoruz. Erol Çatma ise bu kimliğini yalnızca kendi çabalarına ve eşinin desteğine borçlu. Erol Çatma, Zonguldak kömür havzası tarihi konusunda dünyaca ünlü bir araştırmacıdır.
Ünlü Osmanlı tarihçisi Donald Quataert, Osmanlı İmparatorluğu’nda Madenciler ve Devlet, Zonguldak Kömür Havzası, 1822-1920 (Boğaziçi Üniversitesi Yay., İst., 2009) kitabının giriş bölümünde şöyle yazar: “Ayrıca kendi kendine Osmanlı Türkçesi öğrenmiş ve şu an Osmanlı Zonguldak madencilerinin tarihini kaleme alan emekli maden çavuşu sayın Erol Çatma’ya saygılarımı ifade etmek isterim.” (s.6-7)
Benim sık sık kullandığım “minderin tutuşması” ifadesi de Erol’a aittir.
26 Eylül 2012 günü Zonguldak’ta bir toplantıda konuşmacıydım. İşçi sınıfının ne zaman harekete geçeceğini, ayağa kalkacağını tartışıyorduk. Erol söz aldı ve “bizim işçinin oturduğu minder yanacak; yoksa kalkmıyor” dedi. Ondan öğrendiğim bu örneği herhalde yüzlerce kez kullandım.
Erol Çatma, Zonguldak havzasının ve işçi sınıfı tarihimizin tarihine önemli katkılarda bulunan kitaplar yayımladı. Yeni çıkan kitabı bu katkılarını daha da artırıyor.

EROL ÇATMA’NIN ÖZ...

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hükümet ücretlere nasıl müdahale eder? 15 Ekim 2019 | 152 Okunma Hükümet ücretlere nasıl müdahale eder? 15 Ekim 2019 | 52 Okunma Hükümet ücretlere nasıl müdahale eder? 15 Ekim 2019 | 82 Okunma Ahiler ve mevlana 14 Ekim 2019 | 276 Okunma Türk-İş geçmişte neleri savunuyordu? Emek platformu programı 12 Ekim 2019 | 105 Okunma