Yusuf Ziya Cömert Karar Gazetesi

Amin Maalof’un ‘Labirent’i

Amin Maalouf’u evvela romanlarıyla tanıdık. Kültürümüze aşina olan ve zaman zaman duygularımıza hitap eden temalarla örülü Semerkant, Doğu’nun Limanları, Afrikalı Leo gibi eserlerinden. En son...

09 Haziran 2024 | 316 okunma

Amin Maalouf’u evvela romanlarıyla tanıdık. Kültürümüze aşina olan ve zaman zaman duygularımıza hitap eden temalarla örülü Semerkant, Doğu’nun Limanları, Afrikalı Leo gibi eserlerinden.

En son Empedokles’in Dostları adını verdiği ‘distopik’ romanında dünyada olan bitenlerin az çok künhüne vakıf olmasının sebep olduğu karamsarlığı dışa vurdu ve iyiliğin galip geldiği klasik sonu gerçeküstü, gerçekleşme ihtimali sıfıra çok yakın bir zuhurata bağladı.

Dünyanın insanların erişemediği bir derinliğinde yaşayan yüksek bir uygarlığın ziyaretine. Gerçi o uygarlık da dünyanın karışık hallerine intibak edemeyip firar ediyor!

Bu arada, yani romanlar devam ederken, tarihi ve siyasi yönü ağır basan ama bir sanatçı bakışının zenginliğini yansıtan, romanlarının arkasındaki birikimi çoğu zaman hatırlatan denemeleri sayesinde yeni bir Amin Maalouf’la tanıştık.

Gerçi Arapların Gözüyle Haçlılar’da (1983) bu lezzeti tatmıştık ama romanları ağır bastı, Arapların Gözüyle Haçlılar gölgede kaldı. Bence hala okunabilir.

‘Ölümcül Kimlikler,’ ‘Uygarlıkların Batışı,’ ‘Çivisi Çıkmış Dünya’ günümüz dünyasına, yakın tarihe insancıl bir bakışla bakan...

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
İbn-i Rüşd’ü ihmal etmemizin hiç faydası olmadı 08 Eylül 2024 | 34 Okunma Sisi’nin ve Esad’ın elini sıkmak 06 Eylül 2024 | 328 Okunma ‘Yolsuzluk Şii, Sünni, Selefi tanımaz’ 02 Eylül 2024 | 1.343 Okunma ‘İslami partiler demokrasiyi sömürme aracı olarak görüyor’ 01 Eylül 2024 | 366 Okunma Terbiyeli tarih 30 Ağustos 2024 | 95 Okunma