Doğan Bekin Kimdir?

Doğan Bekin 5 Şubat 1957 yılında doğdu. İlkokulu Gazipaşa’da, Orta ve Lise öğrenimini Mardin Lisesi’nde tamamladı.

Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü, İngilizce Bölümü’nden mezun oldu. Aynı yıl yeniden Üniversite sınavına girerek o dönem rekor sayılan 549.89 puanla Dil tarih Fakültesi İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümüne kaydolup, başarıyla tamamladı. Anadolu Üniversitesi Lisans Programını tamamladı.

Yurtdışında tercüman olarak 3.5 yıl görev yaptıktan sonra, Türkiye’ye döndü ve profesyonel olarak yeminli tercümanlık yapmaya başladı. Başta dönemin Cumhurbaşkanı ve Başbakan Turgut Özal olmak üzere birçok devlet adamının çeviri hizmetlerini yaptı. Bir dönem başında bulunduğu ekip, İSEDAK gibi uluslar arası kuruluşların konferans metin tercümelerini yaptı. Birçok büyükelçilik nezdinde tercümanlık da yapan Doğan Bekin, MEB, DPT gibi birçok resmi kuruluşa da doküman, kitap vb. çevirileri yaptı.

Bekin, çeviri hizmetlerinden dolayı ABD menşeli Intergraph, İtalyan Saipem, Yugoslav Hidrogradnja gibi birçok uluslar arası kuruluştan onur ve teşekkür belgeleri aldı. Ayrıca dış politikada Türkiye’ye yaptığı katkılardan dolayı, resmî bir kurum tarafından kendisine “Onur Kartı” tevdi edildi.

1980 öncesi “Mardinli” gibi müstear adla günlük gazetelerde makaleleri ve şiirleri yayınlandı. Millî Gazete, Yeni Devir, Panel, Gençlik gibi birçok gazete ve dergide dış politika konularında yazıları yayınlandı. Yüzlerce kitap, makale, şiir çevirileri yayınlandı. Ayrıca yurtdışına önemli basın ve yayın organlarında yayınlanmış demeç, röportaj ve yazıları vardır.

Bekin; İngilizce, Arapça, Osmanlıca, Farsça, Sırpça-Hırvatça bilmektedir.

Uzun yıllar Çev-Der(Çevirmenler Derneği) Genel Başkanlığı görevini yürüten ve aynı zamanda MARVA(Mardin Vakfı) kurucuları arasında olan Bekin; Refah Partisi Mardin İl Müfettişi, Güneydoğu İzleme Komitesi Kurucusu ve Üyesi, Refah Partisi MKYK(Merkez Karar ve Yürütme Kurulu) Üyesi, Demokrat Parti GİK(Genel İdare Kurulu) Üyesi ve Genel Başkan Yardımcısı, Saadet Partisi GİK(Genel İdare Kurulu) Üyesi gibi görevlerde bulundu.

Yoğun çalışmaları arasında çok önem verdiği kültürel çalışmalarını hiç aksatmadan yürüten Bekin, Mardin’e olan vefa borcunu 30 yıldan beri oluşturduğu geniş yelpazeli “Mardin Arşivi”ni gün ışığına çıkartarak Mardin ve Mardinlilerin hizmetine sunmak için çalışmalarını yoğunlaştırmıştır.

BAZI YAZILARI
Unutulmaya yüz tutan rohingya müslümanları 04 Kasım 2017 | 122 Okunma Rohingya Müslümanlarını Bekleyen Tehlike 09 Eylül 2017 | 106 Okunma Kore savaşı kapıda mı? 12 Ağustos 2017 | 330 Okunma Amerika’nın global güvenliği nereye doğru? 05 Ağustos 2017 | 131 Okunma Mescid-i Aksa’da yeni yönetsel değişim dinamiği 29 Temmuz 2017 | 142 Okunma Mescid-i Aksa özgür olmadıkça özgürüm sanma 22 Temmuz 2017 | 85 Okunma Doğu Akdeniz’de yeni ekonomik planlar 15 Temmuz 2017 | 156 Okunma Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye Mesajı 08 Temmuz 2017 | 103 Okunma Kıbrıs’ta çözüm arayışında gelinen nokta 01 Temmuz 2017 | 158 Okunma Körfez’de yeni dönemin ayak sesleri 24 Haziran 2017 | 280 Okunma
TÜM YAZILARI