Artık bu tür haberler okumak istiyoruz...
Nobel Fizik Ödülü’nün bu yılki sahipleri Japonya’dan Takaaki Kajitave Kanada’dan Arthur Mcdonaldoldu. Nobel Komitesi, iki fizikçinin, elektriksel yükü bulunmayan temel parçacıklardan olan nötrinoların niteliklerinin...
Nobel Fizik Ödülü’nün bu yılki sahipleri Japonya’dan Takaaki Kajitave Kanada’dan Arthur Mcdonaldoldu.
Nobel Komitesi, iki fizikçinin, elektriksel yükü bulunmayan temel parçacıklardan olan nötrinoların niteliklerinin değiştiğini göstererek bu parçacıkların kütlesinin olduğunu keşfettikleri için Nobel ödülüne layık görüldüğünü açıkladı.
Komite açıklamasında, iki bilim adamının keşfinin, evrenin yapısının daha iyi anlaşılması için çok önemli olduğunu vurguladı.
Işık hızına yakın bir hızı olan ve elektriksel yükü bulunmayan nötrinolar, maddelerin içinden neredeyse hiç etkileşmeden geçebiliyor. Bu parçacıklar Güneş ve diğer yıldızlarda veya nükleer reaktörlerde meydana gelen nükleer reaksiyonlar sonucu ortaya çıkıyor. Yarım yüzyıldır kütleleri olmadığı varsayılan nötrinolara, bu yüzden hayalet parçacıklar da deniyordu.
Kajita, 1998’de Japonya’daki Super-Kamiokande dedektöründe elektron nötrino, müon nötrino ve tau nötrino şeklinde üç tür olarak ortaya çıkan nötrinoların atmosferde türler arası geçiş yaptığını ortaya koymuş, 3 yıl sonra McDonald da Güneş’ten gelen nötrinoların da tür değiştirdiğini keşfetmişti.