Atatürk’e niye “Dahi Diktatör” dedi?
Genç Bakış’ta önceki gece farklı yönleriyle Atatürk’ü konuştuk. 14 yılın en keyifli, en doyurucu, en dikkat çekici programlarından biri oldu. Celal Şengör ve tarih öğrencileriyle...
Genç Bakış’ta önceki gece farklı yönleriyle Atatürk’ü konuştuk. 14 yılın en keyifli, en doyurucu, en dikkat çekici programlarından biri oldu. Celal Şengör ve tarih öğrencileriyle Atatürk’ün bilime ve olaylara bakış açısını ele aldık. Şu sözler, onu öyle iyi anlatıyor ki, işte Atatürk dedirtiyor:
“Eğer benim söylediklerimle, bilim çelişiyorsa, söylediklerimi değil, bilimi esas alın!..”
İşte programdan önemli satır başları:
Dahi Diktatör!
- Kitabıma “Dahi Diktatör” adını verdim çünkü diktatör kötü bir şey değil. Bugün “diktatör” hakaret anlamında kullanılmaya başlandı. Bu cahil bir zümrenin empoze etmek istediği bir anlamdır. İlk kullanış açısından Roma’da tüm siyasi yetkileri elinde toplayan şahıstır. Bu yetkileri senato veriyor. Atatürk’e Meclis veriyor ama istemesini bilen bir adamdı. Yola çıkarken belli bir programla çıktı. Bunu Nutuk’ta da söylüyor. Her konuya adım adım, madde madde yaklaşıyor. Önce ilk adımı gerçekleştirmeye çalışıyor, olmazsa diğer yöntemleri devreye sokuyor. Bu çok akıllıca.
- Atatürk daha lise öğrencisiyken Osmanlı Devleti’nin yaşayamayacağını gördü. Enver Paşa bunu göremedi. O da aynı neslin genci. Bu adamların hiçbiri kötü adam değil. Bunların hepsi vatanları için mücadele edip bir şeyler yapmak istemişler. Ama işte orada deha ortaya çıkıyor. Atatürk’ün bakışı diğerlerine göre çok gerçekçi ve daha bilimsel.