Prof. Taslaman: İslam’da dayatma yok ama!..
Felsefe, sosyoloji, din ve bilim alanında çok farklı araştırmalara imza atan ve 12 kitap yazan Yıldız Teknik Üniversitesi Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Caner Taslaman önceki gece Genç...
Felsefe, sosyoloji, din ve bilim alanında çok farklı araştırmalara imza atan ve 12 kitap yazan Yıldız Teknik Üniversitesi Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Caner Taslaman önceki gece Genç Bakış’ta öğrencilerin sorularını cevaplandırdı.
İşte programdan önemli satır başları:
İslam’ın altın çağı
- Kuran, çok yeni bir medeniyetin olduğu dönemde indirildi. Mekke’de sadece ticaret vardı. Kâbe vardı. Astronomi ve felsefe yoktu. 7. yüzyılda Kuran çorak bir ortamda vahyedildi. 9. yüzyıla gelindiğinde dünyanın en üst medeniyetinin olduğunu tarafsız bilim tarihçileri söylüyor. 14.-16. yüzyılda durgunluk olduğunu, 17. yüzyıldan günümüze de Batı medeniyetinin İslam medeniyetinin önüne geçtiğini görürüz.
- Peygamberimiz ile sıfır noktasından itibaren bir çalışma başladı. Devralınan bir miras yok.
- Biruni bu dönemde çıkıyor. Antropolojik metodu ilk uygulayan kişi. Işığın hızı ne olacak gibi bilim açısından oldukça zor bir konuyu tartışıyor.
- Abbasi halifelerinden Memun’un sevk ettiği ekip hiçbir yerde olmayacak şekilde haritacılıkta ilerliyor.
- 9. yüzyılda Zahravi ortaya çıkıyor. Bugün hâlâ tıpta bir kısmı geliştirilerek kullanılıyor. İnsan vücuduyla kaynaşan ameliyat ipliklerini buluyor.
- 9. yüzyılda Cabir Bin Hayyam’ın deneysel kimyada yaptıklarını aşmak ancak 17. yüzyılda oluyor.
- İslam’ın içinden belli kimseler kendi otoriteleri sarsılır diye bilimin, felsefi düşüncenin önünde olmaya çalışmışlar.
- Yunus Suresi 100. ayette “Allah akıllarını çalıştırmayanların üzerine pislik yağdırır” diyor. “Bugün aklını çalıştırırsan imanın zayıflar” diye bağıranlar var.
Neden geriledi?
- Haçlılar ile 11.-13. yüzyıl arasında, 13. yüzyılda Moğollar ile savaşın da bir etkisi vardır. Ekonomik bir güç, moral kaybettirmiştir. Bologna, Sorbonne, Oxford, Cambridge üniversitelerinin ortaya çıkmaları 12.-13. yüzyıla dayanıyor.
- İlk üniversitenin kurulmasında İslam dünyasından giden malzemelerin de katkısı var. Birçok bilgiye Aristo ve Platon ile İbn-i Sina ve İbn-Rüşd’ün yorumları üzerinden kavuşuyorlar. Fransız üniversitelerinde İbn-Rüşdçülük okutuluyor. İbn-Rüşd, daha çok Batı dünyasında etkili olmuştur. İbn-i Sina hem Batı, hem İslam dünyasında etkilidir.