Sadece biz değil, dünya da çocuklara sahip çıkmıyor

Kime sorsanız, çocuklar başımızın tacı der. Ama en mağdur edilen hep onlar oluyor. Özelikle de gençler!.. Eğitimi sadece okul açılışlarında hatırlayan bir millet olarak, görünen o ki, bundan sonra...

Kime sorsanız, çocuklar başımızın tacı der.

Ama en mağdur edilen hep onlar oluyor.

Özelikle de gençler!..

Eğitimi sadece okul açılışlarında hatırlayan bir millet olarak, görünen o ki, bundan sonra da kendimizi kandırmaya devam edeceğiz...


Dünkü açıklamaların özeti buydu!..

Ha, bu durumda olan sadece biz miyiz?

Maalesef hayır.

Nerede yoksulluk, nerede az gelişmişlik, nerede demokrasiyi, insan haklarını, hukuku, emeği özümsememek varsa, orada iyi bir eğitimden söz etmek mümkün değil!

Oysa dünyanın neresinde doğarsa doğsun, her bebek, gelecekte dünyanın kaderini çizen bir dâhi de olabilir, bir terörist de.

Bu yüzden, gelişmiş ülkelerin ya da zengin ailelerin, sadece kendi çocuklarını düşünüp, diğerlerini boş vermesi, en büyük insanlık ayıbıdır!

UNICEF de işte ısrarla bu konuya dikkat çekiyor!..

Yoksulluk = Eğitimsizlik

UNICEF Genel Direktörü Anthony Lake, “Her ülkede, her mahallede, her evde her çocuğun yalnızca bir sınıfta oturuyor olmanın ötesinde kaliteli eğitim alma hakkı vardır ve bu eğitim, beyin gelişiminde en önemli evreyi oluşturan yaşamın ilk yıllarında başlamalıdır. Gecikmeden, kaliteli ve hakkaniyetli yatırımlar yapmamız gerekir; yoksa potansiyellerini gerçekleştirebilmek için gerekli bilgi ve becerilerden yoksun olarak büyümeye mahkûm bir çocuk kuşağının bedelini ödemek zorunda kalacağız” diyor.

Peki, ciddiye alan var mı?

Her ne kadar, tüm dünya liderleri, hepsi bir ağızdan evet diye haykırsa da, sonuç ortada!..

Söz konusu çocuklar, gençler, eğitim ve istihdam olduğunda, samimi olanı bulmak çok zor!..

Daha çok yatırım!

Rapora göre, 2030’da ilkokul ötesinde hiçbir eğitimi bulunmayan 1.5 milyar yetişkin olacak.

UNICEF, raporda dile getirilen tavsiyeleri destekleyerek, aksi halde küresel bir eğitim krizine dönüşebilecek durumu engellemek için eğitim harcamalarının ulusal bütçelerdeki payının yüzde 3’ten yüzde 5’e çıkarılması çağrısında bulundu.

Raporda yer alan diğer temel bulgular şunlar:

- Düşük ve orta gelir düzeyindeki ülkelerde ilkokul çağındaki çocukların yalnızca yarısı, ortaöğrenim çağındaki çocukların da dörtte birinden biraz fazlası temel becerileri edinebilmektedir.

- İlk ve ortaöğrenim çağındaki 330 milyon öğrenci, en temel öğrenim donanımına bile sahip değil. Nüfus arttıkça kriz de büyüyor.

- 2030’a gelindiğinde düşük ve orta gelir düzeyindeki ülkelerde okul çağında tahminen 1.4 milyar çocuk olacak.

- Okula hiç başlamayan kız çocuk sayısı, aynı durumdaki erkek çocuk sayısının iki katı olacak.

Destekliyorlar ama...

Küresel Eğitim Fırsatının Finansmanı Uluslararası Komisyonu (Eğitim Komisyonu), dünya liderlerini, politikaları belirleyenleri ve araştırmacıları belirli bir sürece katan önemli bir küresel girişim.

Amaçlanan, çocuklara ve gençlere eşit eğitim fırsatları sağlanması için bu alandaki yatırımların gerekliliğini yeni kanıtlarla sunmak ve bu yatırımlar için finansman yolları bulmak.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Öğretmen, öğretmen, öğretmen! 22 Kasım 2024 | 441 Okunma Eğitim nedir, ne değildir?.. 20 Kasım 2024 | 323 Okunma Pazar keyfi 17 Kasım 2024 | 59 Okunma Hatada ısrar mı erdem, dönmek mi? 15 Kasım 2024 | 228 Okunma Sosyal bilimleri ne zaman ciddiye alacağız? 13 Kasım 2024 | 143 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar