Afrin’e mi yoksa savaşı mı giriyoruz
AFRİN’e mi yoksa savaşa mı giriyoruz? Savaşa değil ama Afrin’e giriyoruz. Operasyon ne zaman? Bir gece. Ama hangi gece olduğu müzakerelerin sonuçlanmasına bağlı.Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar’ın NATO...
AFRİN’e mi yoksa savaşa mı giriyoruz? Savaşa değil ama Afrin’e giriyoruz. Operasyon ne zaman? Bir gece. Ama hangi gece olduğu müzakerelerin sonuçlanmasına bağlı.
Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar’ın NATO toplantısı için bulunduğu Brüksel’den dönmesi gerekiyordu. Akar, ABD Genelkurmay Başkanı Dunford ile önemli bir görüşme yaptı. Akar’ın Brüksel’deki temasları ve gelinen son aşama bugün yapılacak MGK’da masaya yatırılacak. Önemli bir nokta daha, operasyonun düğmesine basılması için Rusya ile müzakerelerin olumlu sonuçlanması gerekiyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 13 Ocak tarihinde Elazığ’da, Afrin’e yapılacak operasyonun sinyalini vermiş, “Bir araya toplayıp ordu kurduklarını sandıkları çapulcuları Allah’ın izniyle, bir haftayı bulmaz nasıl darmadağın edeceğimizi görecekler” demişti. Bu sürenin dolmasına az bir zaman kaldı. Peki ne bekleniyor? Ne beklendiğinin şifresini Cumhurbaşkanı Erdoğan dün Meclis’te verdi. “Putin ile iki-üç gün önce konuştuk, telefon diplomasimiz devam ediyor” dedi. Afrin operasyonu iki aşamalı olarak planlanıyor. Afrin’deki YPG mevzileri ve kontrol noktaları tespit edilmiş durumda. İHA’lardan alınan yeni görüntülerle, hedefler sürekli olarak güncelleniyor. Hava Kuvvetleri belirlenen hedefleri vuracak. Sınırdan topçu atışı ve karadan karaya füzelerle YPG’ye ait hedefler etkisiz hale getirilecek. Yoğun hava operasyonlarının en az 6-7 gün sürmesi bekleniyor.
SAVAŞ UÇAKLARI
Savaş uçakları tarafından hedefler imha edildikten sonra ÖSO ile Özel Kuvvetler’in Afrin’e girmesi planlanıyor. Bu aşamada cevap verilmesi gereken kritik bir soru var. Afrin operasyonunda Suriye hava sahası açılacak mı, Hava Kuvvetleri’ni kullanabilecek miyiz? Hava Kuvvetleri, operasyonun olmazsa olmazı olarak gösteriliyor. El Bab’da ve Fırat Kalkanı operasyonunda savaş uçakları çok etkili oldu. Afrin’de Hava Kuvvetleri’nin kullanılması için Rusya ile müzakereler sürüyor. En az 15-20 gün hava sahasını kullanmak istiyoruz. Hava sahasının açılması, Suriye hava savunma sistemlerinin devre dışı bırakılması ve Minnak Hava Üssü nedeniyle Rusya ile koordinasyon önemli.
İki nokta üzerinde duruluyor.
1- İlk aşamada sınırımızdan 6 kilometre derinliğe kadar inip güvenlik kuşağı oluşturulacak. Hava operasyonlarının sürdüğü sırada öncü birlikler operasyonel birliklerin güvenliğini sağlayacak.