AK Parti'nin yerel seçim stratejisi
AK Parti’de yerel seçimlerde MHP ile “doğal ittifak” yapılması eğilimi ağır basıyordu. Ancak MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin “Ülkemiz 24 Haziran seçimlerinden sonra yeni bir imtihana 31 Mart...
AK Parti’de yerel seçimlerde MHP ile “doğal ittifak” yapılması eğilimi ağır basıyordu.
Ancak MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin “Ülkemiz 24 Haziran seçimlerinden sonra yeni bir imtihana 31 Mart 2019 tarihinde girecektir. MHP yine milli duruş siyasetini takip edecek. 24 Haziran’da elde edilmiş kazanımlar 31 Mart’ta heba edilmesin” açıklamasından sonra yeni bir durum ortaya çıktı.
Bahçeli, Cumhur İttifakı’nın yerel seçimlerde de sürdürülmesi için bir irade ortaya koydu. Bundan sonraki süreci ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tavrı belirleyecek.
Erdoğan MHP ile girilen sürecin 2023 seçimlerinde de sürmesi eğiliminde. Ancak parti yönetimine yerel seçimlerde MHP ile ittifak yapılması ya da doğal ittifakın tercih edilmesi yönünde bir talimatı olmadı. Çünkü henüz yolun başındayız. Çünkü resmi ittifak yapıldığında bunun muhalefette ittifakı getireceği de hesaba katılmak durumunda.
Bu konudaki belirsizliği Erdoğan’ın kararı ortadan kaldıracak. Yerel seçim atmosferine girerken iktidar ve muhalefetin seçim ittifakı yapıp yapmayacağı, netleştirilmesi gereken bir konu olarak önümüzde duruyor. 24 Haziran seçimlerinden sonra çalkantılı bir döneme giren İYİ Parti’de CHP ile yapılan ittifakın partiye zarar verdiği yönünde değerlendirmeler yapılmıştı. Ama 24 Haziran seçimlerinde sıfır baraj ittifakını gerçekleştiren irade çalışmalara başladı.
Muhalefet, muhalefet partilerine bırakılmayacak kadar ciddi bir iştir. Hele söz konusu Erdoğan’la mücadele olunca.
İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere ilçe ve büyükşehir belediyle başkanlıklarının CHP, HDP, İYİ Parti ve Saadet Partisi arasında paylaşılması için hazırlık yapılıyor. İttifakın merkezinde İstanbul yer alıyor. Hedef İstanbul’u AK Parti’den...