Aleviler, tarikatlar ve cemaatler için ne getiriliyor
Sultanahmet'teki canlı bomba eyleminin gölgesinde kaldı ama Alevi sorununun çözümüyle ilgili önemli bir adım atıldı.Başbakan Ahmet Davutoğlu, Alevi temsilcilerle bir araya geldi.Alevi sorununun çözümü ilk kez...
Sultanahmet'teki canlı bomba eyleminin gölgesinde kaldı ama Alevi sorununun çözümüyle ilgili önemli bir adım atıldı.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Alevi temsilcilerle bir araya geldi.
Alevi sorununun çözümü ilk kez, bu hükümetin programında geniş bir yer buldu. Ama Başbakan Davutoğlu onunla yetinmedi. Hükümetin 3 aylık, 6 aylık ve 1 yıllık hedeflerinin yer aldığı, ”Strateji Belgesi”nde Alevilik'le ilgili bölüm, 3 aylık öncelikli hedefler arasına alındı. 21 Mart 2016 tarihi ilan edildi. Böylece ilk kez hükümeti bağlayıcı bir takvim ilan edildi.
Davutoğlu, başbakanlık görevini üstlendiği günden bu yana Aleviliği kendisine önemli gündem maddelerinden biri yaptı.
Hacıbektaş-ı Veli Dergâhı'nı, Dersim'de cemevini, Ankara'da Alevi Kültür Dernekleri Genel Merkezi'ni ziyaret etti. Alevi önde gelenleriyle görüştü. Alevilerle bir sinerji yakalamayı başardı. Alevi sorununun çözümü için, ”pozitif” yaklaşımı esas alan bir bakış açısının hâkim olmasını sağladı. 7 Haziran ve 1 Kasım seçimlerinde AK Parti listelerinden Alevi kökenli isimlerin milletvekili adayı olmasını sağladı. Bir bölümü Meclis'e girdi.
Başbakan, Alevi temsilcileriyle buluşmadan önce bir adım attı. Daha önceki Alevi çalıştaylarının moderatörlüğünü üstlenmiş olan Dr. Necdet Subaşı'nı kendisine Başdanışman olarak seçti. Necdet Subaşı, AK Parti döneminde Alevi sorununun çözümü için yapılan çalışmaların hafızası konumunda. Subaşı'ndan önce bu görevi Başbakanlık Başdanışmanı Dr. Hatem Ete yürütüyordu. Hatem Ete, Alevi temsilcileriyle güvene dayalı sağlam ilişkiler kurdu. Yeni süreçte, Alevilerle ilgili çalışmaların hızlandırılacak olması nedeniyle, Dr. Necdet Subaşı bu çalışmaları yürütmekle görevlendirildi. Alevi çalıştaylarındaki katkısı dikkate alındığında Dr. Necdet Subaşı sürece ivme kazandıracak bir isim.
Alevilerle ilgili yapılan çalışmalar sonucunda bir noktaya gelindi. Alevilerle ilgili Diyanet'te bir birim mi oluşturulacak yoksa Kültür Bakanlığı içinde bir organizasyona mı gidilecek şeklindeki tartışmalar geride kaldı. Üzerinde çalışılacak bir model oluştu. Düşünülen bir taslak. Kesin karar verilmiş değil. Alevilerin temsilcileriyle görüşülecek, öneri ve eleştiriler ışığında yeniden gözden geçirilecek. Hükümet üzerinde bir süre daha çalıştıktan sonra Alevilerle ilgili bir yapılanmaya gidilecek. Konu boşlukta bırakılmayacak.
Hükümet programında, “Geleneksel irfan merkezleri ve Alevi vatandaşlarımızın inanç ve kültür temelli talepleri karşılanacaktır. Cemevleri, eğitim sisteminde bilgilendirme, üniversitelerde araştırma ve uygulama merkezleri oluşturma gibi çeşitli konularda Alevi kanaat önderleri ile diyalog içinde demokratik uzlaşı temelinde gerekli adımları atacağız. Geleneksel irfan merkezleri ve cemevlerine hukuki statü tanıyacağız” denilmişti.