Başkanlık işi nereye gidiyor
AK Parti ilk kez cumhurbaşkanı seçecekti.Bazı kesimler, AK Parti’nin uzlaşma aramasını, emekli bir askeri ya da üçüncü bir ismi seçmesini telkin ediyordu. AK Parti ise siyasi rüştünü ispat etmek ve kendi...
AK Parti ilk kez cumhurbaşkanı seçecekti.
Bazı kesimler, AK Parti’nin uzlaşma aramasını, emekli bir askeri ya da üçüncü bir ismi seçmesini telkin ediyordu. AK Parti ise siyasi rüştünü ispat etmek ve kendi belirlediği bir ismi cumhurbaşkanı yapmayı planlıyordu.
Erdoğan, “Kardeşim Abdullah” diyerek Abdullah Gül’ü aday gösterdi. Ancak Cumhuriyet Mitingleri, 27 Nisan e-muhtırası ve 367 rezaleti ile AK Parti’nin Cumhurbaşkanı seçmesi engellendi. Bunun üzerine AK parti erken seçim kararı aldı. Yüzde 36 ile gitti, yüzde 47 ile geldi. 11 Temmuz 2007 seçimlerinde başka bir şey daha oldu. CHP, Meclis’i kilitleyince millet MHP’yi Meclis’e soktu.
MHP, Cumhurbaşkanlığı seçimine girdi. Abdullah Gül’e oy vermedi, kendi adayını çıkardı ama Meclis’e girmesi düğümü çözmeye yetti.
Aynı şekilde türban yasağının kaldırılmasında da AK Parti’ye güçlü bir destek vermişti.
15 Temmuz’un ardından AK Parti, başkanlık sistemini gündeme getirmemişti. Sürprizi Bahçeli yaptı. Başkanlık sistemine kapı araladı. Öyle ki bazı AK Parti yöneticileri, Bahçeli’nin niyetini anlamakta zorlandı.
Başbakan Binali Yıldırım, MHP Lideri ile yaptığı görüşmeden sonra MKYK toplantısında kuşkuları gideren bir değerlendirme yaptı. Bahçeli’nin, 367 krizinin aşılmasında ve türban oylamasında nasıl hareket ettilerse, başkanlık sistemi konusunda da aynı şekilde hareket edeceklerini söylediğini paylaştı. Böylece güven sorunu aşılmış oldu.
Sıra anayasa değişikliğinin şekline ve takvimine geldi. Öncelikle süreci ve şekli iki lider belirleyecek. Başbakan Binali Yıldırım ile MHP Lideri Bahçeli bir araya gelecekler. Bu arada Başbakan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile de görüşecek. Ama hemen değil. Başbakan bu sürecin “Yenikapı ruhu”na uygun bir şekilde cereyan etmesi kanaatinde. CHP’nin karşı çıkacağı belli. Ama bu sürecin siyasi nezakete uygun bir şekilde yürümesini isteyecek.
AK Parti kulislerini takip ediyorum. Anayasa değişikliği konusunda değişik alternatifler üzerinde duruluyor. Partinin yetkili kurullarında ortaya çıkan genel eğilim büyük bir anayasa değişikliği paketi hazırlamak yerine, başkanlık sistemini düzenleyen mini bir paketin Meclis’e sunulması yönünde. AK Parti bu eğilimini MHP’ye iletecek. Olumlu bir karşılık alınırsa mini paket Meclis’e sunulacak. Onun için bütçe maratonunun tamamlanması beklenecek. Anayasa değişikliğinin ocak ayında çıkması bekleniyor. AK Parti’den fire bekleniyor mu? Konuşmak bile istemiyorlar. “Bizden fire olmaz” diyorlar. Takvim böyle işlediği takdirde, nisan ayında referanduma gidilecek. Peki referandumdan hayır çıkmasından endişe ediliyor mu? AK Parti yöneticilerini kaygılı görmedim.