Erdoğan-Bahçeli görüşmesi ve Anayasa değişikliği

Hürriyet Gazetesi Yazarı Abdulkadir Selvi'nin bugünkü (10.11.2022)''Erdoğan-Bahçeli görüşmesi ve Anayasa değişikliği'' başlıklı yazısı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, MHP lideri Bahçeli’yi 5 Ekim’de evinde ziyaret etmişti. 1 ay sonra iki lider bu kez Külliye’de bir araya geldi. Görüşme talebi Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan gelmiş ancak Bahçeli sıranın kendisinde olduğunu belirterek ziyaret etmeyi tercih etmiş.

Başörtüsüyle ilgili Anayasa değişikliği konusunda AK Parti heyetinin HDP’yi ziyaret etmesi nedeniyle pusuya yatanlar çoktu. HDP üzerinden Cumhur İttifakı’nda çatlak meydana getirmeyi planlıyorlardı. MHP’nin hassasiyetlerini kaşıyarak Cumhur İttifakı’nda kriz çıkaracaklarını sandılar. Bahçeli heveslerini kursaklarında bıraktı. “Sosyal medyadan Milliyetçi Hareket Partisi’ne asla istikamet çizilemeyecektir” dedi. “AK Parti heyetinin Anayasa değişikliğini görüşmek amacıyla Meclis’te grubu bulunan siyasi partileri ziyaret etmesi de son derece doğal ve doğru bir adımdır” diye konuştu.

Bahçeli’nin sağduyulu duruşu nedeniyle Cumhur İttifakı bu süreçten güçlenerek çıktı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile MHP Lideri Bahçeli’nin görüşmesine geçmeden önce AK Parti heyetinin CHP, İYİ Parti ve HDP’yi ziyaretinin perde arkasını aktarmak istiyorum.

CHP’NİN TAVRI OLUMSUZ

AK Parti heyeti, “Anayasa değişikliği metniyle gelmedik. Çünkü o zaman sizin düzenlemeyle ilgili değerlendirmenizi almak durumunda kalırdık. Oysa biz sizin Anayasa değişikliği konusunda katkınızı talep ediyoruz” diyor. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Anayasa değişikliği hakkında ayrıntılı bilgi veriyor.

CHP, Anayasa değişikliğini doğru bulmadığını ifade ediyor. Meclis’e sundukları yasa değişikliğine destek verilmesini istiyor. Prensip olarak temel hak ve hürriyetlerin referanduma götürülmesine karşı olduğunu söylüyor.

HDP’NİN TALEBİ NE OLDU

HDP ise başörtüsü yasağı karşısındaki tavırlarının net olduğunu ifade ediyorlar. Anayasa değişikliğine destek verecekleri izlenimi veriyorlar. HDP’nin hasassiyet gösterdiği nokta aileyle ilgili düzenlemede ortaya çıkıyor. HDP, Anayasa’nın 41. Maddesi’nde yapılan düzenlemede kadınların haklarının korunmasını istiyor. Kadın-erkek eşitliğinin daha güçlü bir şekilde vurgulanmasını öneriyor. Zaten AK Parti’nin hazırladığı teklifte, “Aile; kadın ve erkek arasında kurulur ve bunların eşitliğine dayanır” deniliyor.

İYİ PARTİ’NİN SORUSU

Görüşmede İYİ Parti’den ilginç bir soru geliyor. İYİ Parti heyeti, “Anayasa değişikliği 400’ün üzerinde bir oy oranıyla kabul edilse dahi referanduma götürecek misiniz?” diye soruyor. AK Parti heyeti, “Hayır. 400’ü geçerse referanduma götürmeyiz” diye yanıt veriyor. İYİ Parti heyeti de temel hak ve hürriyetlerin referanduma götürülmesini doğru bulmadıklarını ifade ediyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Meclis’te barikat kurmak 21 Kasım 2024 | 1.205 Okunma ‘Annem Ankara’ günü 20 Kasım 2024 | 2.150 Okunma Öcalan’ı diri diri İmralı’ya gömdüler 19 Kasım 2024 | 3.731 Okunma Erdoğan’dan AK Parti’ye Cumhur İttifakı uyarısı 18 Kasım 2024 | 1.738 Okunma Erdoğan-Bahçeli görüşmesinin mesajı 15 Kasım 2024 | 2.147 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar