Yeni sistem ne getirecek, bir kaos yaşanacak mı?
İşte orası henüz belli değil.Karar süreci öylesine hızlı gelişti ki, Cumhurbaşkanı Erdoğan 15 Eylül Cuma günü canlı yayında talimat verdi, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz 19 Eylül...
İşte orası henüz belli değil.
Karar süreci öylesine hızlı gelişti ki, Cumhurbaşkanı Erdoğan 15 Eylül Cuma günü canlı yayında talimat verdi, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz 19 Eylül Salı günü TEOG’un kaldırıldığını açıkladı. Her şey 4 gün içinde olup bitti.
1 milyon 200 bin öğrenciyi ilgilendiren bir karar keşke öngörülebilir bir süre içinde alınsaydı. TEOG kaldırılırken, yerine ikame edilecek sistem eşzamanlı olarak devreye girse daha yararlı olurdu. Öğretim yılının başında olunması nedeniyle ortada telafisi imkânsız bir durum yok. TEOG’un kaldırılması nedeniyle büyük bir stres içinde olan öğrenciler ve aileleri derin bir nefes aldı. TEOG kaldırıldığına göre elbette ki yerine yeni bir sistem konulacak.
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanacak alternatifli sistem önerileri Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başkanlığında yapılacak Bakanlar Kurulu’nda ele alınacak. 22 Eylül Cuma günü Bakanlar Kurulu toplantısı yapılacak. Ancak o gün önce MGK toplanacak. Orada bağımsızlık referandumu nedeniyle Irak Bölgesel Yönetimi’ne karşı uygulanacak yaptırımlar ele alınacak. MGK’nın ardından Bakanlar Kurulu toplanıp bu yaptırımları karara bağlayacak. Konjonktür nedeniyle o toplantıda yeni sistem ele alınır mı, emin değilim. Ama bu işin uzatılmaya tahammülü yok.
DÜNYA ÖRNEKLERİ İNCELENİYOR
Milli Eğitim Bakanlığı aralarında ABD, Finlandiya, Japonya, İngiltere, Almanya, Çin ve Güney Kore’nin de olduğu 15 ülkede bu iş nasıl yapılıyor diye inceliyor. Finlandiya’da okul notları, ABD’de merkezi sınav sistemi, Japonya’da ise hem okul bazlı hem merkezi sistem hem de okul notlarının esas alındığı bir sistem geçerli. Güney Kore merkezi sınav ile birlikte okul notlarını esas alırken Çin, bitirme sınavını yeterli buluyor. Her sistemin kendine has avantajları ve dezavantajları var.