Yerel seçimler öne alınacak mı?
SEÇİM sonuçlarını değerlendirirken cumhurbaşkanı adayları ile partilerin aldıkları oy oranlarını kıyaslıyoruz. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile AK Parti arasında 10 puan, Muharrem İnce ile CHP...
SEÇİM sonuçlarını değerlendirirken cumhurbaşkanı adayları ile partilerin aldıkları oy oranlarını kıyaslıyoruz.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile AK Parti arasında 10 puan, Muharrem İnce ile CHP arasında 8 puan fark var diye değerlendirmeler yapıyoruz. Bu yönteme önemli bir itiraz AK Parti Genel Başkan yardımcısı Erol Kaya’dan geldi. Erol Kaya bu kıyaslamayı doğru bulmuyor. “Parlamenter kültürle, başkanlık sistemi değerlendiriliyor” diyor. Peki nasıl değerlendirilmesi lazım? Kaya’ya göre, cumhurbaşkanı adayları ile partileri arasında fark olması sorun değil, eğer fark yoksa sorun var demektir. Yeni bir bakış açısı olduğu için sözlerini açmasını istedim.
“Belediye başkanlığı seçimlerinde başkan ile belediye meclisinin oyları arasında fark olur. Ortalama üç puan gibi. Başkanlık sisteminde de başkan ile partisi arasında fark olması lazımdır. Eğer fark yoksa başkan açısından sorun var demektir” dedi.
Erol Kaya, 2014 yerel seçim sonuçlarından örnekler sıraladı.
“Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminde Melih Gökçek yüzde 44.9 alırken, AK Parti belediye meclisinde yüzde 42.39’da kaldı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminde Kadir Topbaş yüzde 48 alırken, belediye meclisinde AK Parti’nin oyu yüzde 45 oldu. İzmir’de Aziz Kocaoğlu yüzde 49.6 oranında oy alırken, CHP belediye meclisinde yüzde 45.8’de kaldı. Manisa’da Cengiz Ergün yüzde 40.1 oranında oy alırken MHP’nin belediye meclisindeki oy oranı yüzde 35.3 oldu.”
Erol Kaya, 1398 belediye incelendiğinde tablonun istisnasız bu şekilde olduğunu söylüyor. Peki cumhurbaşkanı adayı ile partisi arasındaki oy oranı ne olmalı? “Bizde bu seçim ilk kez yapıldığı için aradaki farkın tam olarak kaç olması lazım geldiğini bilemiyoruz ama bu zamanla oluşur” diyor.
AKŞENER İSTİFA ETMELİ