15Temmuz’un hemen ardından yapılan Yüksek Askeri Şûra, FETÖ’cülerin ordudan tasfiye şûrasıydı.
Yüksek Askeri Şûra’nın perde arkası
15Temmuz’un hemen ardından yapılan Yüksek Askeri Şûra, FETÖ’cülerin ordudan tasfiye şûrasıydı. Dün gerçekleştirilen şûra ise TSK’nın komuta kademesinin yeniden inşa...
Dün gerçekleştirilen şûra ise TSK’nın komuta kademesinin yeniden inşa şûrası oldu.
Ağustos şûrasıyla birlikte iki şey
netleşmiş oldu:
1- Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’ın 2019 yılına kadar Genelkurmay Başkanı olarak kalacağı netleşti. Zaten 2015 yılında Genelkurmay Başkanı olan Akar’ın 4 yıllık görev süresi vardı. Üç kuvvet komutanı emekliye sevk edilirken, Akar’ın süresini tamamlaması öngörüldü.
2- Bir aksilik olmazsa Hulusi Akar’dan sonra Kara Kuvvetleri Komutanı Org. Yaşar Güler’in 2019-2023 yılları arasında Genelkurmay Başkanı olmasının önü açıldı.
Bu arada 2 yılını dolduran kuvvet komutanları emekliye sevk edilirken, yerlerine yeni isimler atandı. Hava Kuvvetleri Komutanlığı’ndan emekliye sevk edilen Akın Öztürk, Yüksek Askeri Şûra üyeliğine atanmıştı. O da bu jestin karşılığını 15 Temmuz’da ödemişti! O nedenle emekli edilen kuvvet komutanları için YAŞ üyeliği kontenjanı kullanılmadı.
Yüksek Askeri Şûra’nın sonuçlarına bakınca Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın damgasını vurduğu anlaşılıyor.
Zaten şûradan 1 gün önce Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım, Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli ve Genelkurmay Başkanı Org. Hulusi Akar’la 6 saat süren bir çalışma yapıldı. Kararlar büyük ölçüde o toplantıda olgunlaştırıldı.