ABD niçin YPG’yi destekliyor?

Başlıkta yer alan sorunun cevabı genellikle “Tabii ki ABD, YPG'yi IŞİD'e karşı mücadelede kara gücü olarak kullandığı için destekliyor” diye veriliyor. Oysa Suriye'de “Arap Baharı” patlak...

Başlıkta yer alan sorunun cevabı genellikle “Tabii ki ABD, YPG'yi IŞİD'e karşı mücadelede kara gücü olarak kullandığı için destekliyor” diye veriliyor. Oysa Suriye'de “Arap Baharı” patlak verdiğinde ABD, Esed yönetiminin çekilmesi gerektiği yönünde çok sert mesajlar vermişti. ABD'nin Suriye politikasının odak noktası Esed rejiminin devrilmesiydi. Şimdiyse Washington yönetiminin görünen politikası Esed'in devrilmesi değil, Suriye'de YPG'yi güçlendirmek. ABD'nin politikası Esed'in belirli bir toprak parçası üzerindeki hakimiyetini tanımaya doğru hızlıca evrildi. Bu arada Esed ABD için neredeyse hedef olmaktan çıktı. Esed'in yerineyse sözde IŞİD aldı. Öyle ki IŞİD'in varlığı YPG'nin silahlı meşruiyeti için bir paravan oldu. Gelişmelerin seyrinden daha baştan itibaren Suriye'nin bölünmesinin plânlandığı, ülkenin kuzeyinde Doğu Akdeniz'e çıkışı olan bir 'devletçik' peydahlanmak istenildiği anlaşılıyor. “YPG”yse bu devletçik için kullanılan bir aparat konumunda.
İran'ın güney batısındaki Kürt bölgesinden başlayan, Kuzey Irak'ı da içine alarak Kuzey Suriye üzerinden Doğu Akdeniz'e açılan daha büyük bir koridor senaryosunun sondan önceki ara perdesinin sahneye konulduğunun işaretleri bunlar. Yeni bir devlet peydahlamak kolay değil elbet. Bunun için zaman lâzım, toprak lâzım, nüfus lâzım ve her şeyden önce etkin bir silahlı güç lazım. Tabiatiyle bu senaryo İran, Türkiye, Irak ve Suriye'nin toprak bütünlüklerini tehdit ediyor. Bu yüzden bu ülkelerin 'sorunsallaştırılması', dikkatlerinin dağılması, ekonomik, siyasi ve askeri güçlerinin zayıflatılması, içerden ve dışardan sıkıştırılması lâzım. “FETÖ'cü darbe girişimi”ni bağlamda yorumlamak gerekir.
ABD işgalinden sonra Irak fiilen üçe bölündü. Suriye'deyse herkesin herkesle savaştığı karmaşık bir tablo var. Bu tablo içerisinde ABD'nin Suriye politikası açık şekilde ilerliyor. 'IŞİD'le mücadele' sadece YPG'nin elini güçlendiren önemli bir figür. ABD, Türkiye'nin itirazları ve karşı atakları sebebiyle YPG'nin Fırat'ın doğusunda kalması yönünde resmi bir söylem vaaz ediyor. Tabii bu söylem kimseye inandırıcı gelmiyor. Zira üzerine “SDG(Suriye Demokratik Güçleri)” peruğu geçirilen YPG güçleri Fırat'ın batısında da mevzi kazanıp daha batıya doğru ilerlemeye çalışıyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Trump Amerika’yı ‘dışarı’ çıkarabilecek mi? 19 Kasım 2024 | 70 Okunma İsrail’e ‘koşulsuz destek’ Harris’e kaybettirdi 17 Kasım 2024 | 53 Okunma Demokratlar’ın “Ginsburg” sendromu! 12 Kasım 2024 | 40 Okunma Demokratlar “Trump şoku”nu atlatabilecekler mi? 10 Kasım 2024 | 67 Okunma Rusya ve Çin kimi ABD Başkanı olarak görmek ister? 05 Kasım 2024 | 182 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar