Amerikan güç odakları ve Başkanlık seçimleri..
Amerikan seçmenleri Başkanlarının “Donald Trump” mı yoksa “Hillary Clinton” mu olacağına bugün karar verecekler. Bizdeyse “Hangi aday seçilirse Türkiye için daha iyi olur” tartışması...
Amerikan seçmenleri Başkanlarının “Donald Trump” mı yoksa “Hillary Clinton” mu olacağına bugün karar verecekler. Bizdeyse “Hangi aday seçilirse Türkiye için daha iyi olur” tartışması yapılıyor bir süredir. Oysa konu, ABD'nin karar alma mekanizmalarını etkileyen güç odaklarının tercihleriyle ilgili. Bu güç odakları arasında “Silah sanayicileri”, “Petrolcüler”, “Pentagon”, “CIA” ve “Federal Soruşturma Bürosu FBI” da var.
Bu gruplar “müesses nizam”ı temsil eden “WASP(Beyaz, Anglo-Sakson, Protestan)” elitinin tercihlerini yansıtırlar. Başkan'ın “Cumhuriyetçi” mi “Demokrat” mı olduğundan çok WASP'ın dümen suyuna girip girmeyeceği önemlidir. Kendilerini Amerikan kimliğinin yegane ifadesi olarak gören WASP elitleri için “Yahudi”, “Siyah”, ”Kızılderili”, “Katolik” ve “Kadın” bir aday ABD Başkanı olmamalıdır. FBI ise kuruluşundan itibaren WASP'ın çizgilerini savunan bir kurum olarak bilinir. Bu yüzden FBI başkanlık seçimleriyle de ilgilidir.
WASP'ın kırmızı çizgileri John F. Kennedy'nin 1960'da Başkan seçilmesiyle aşıldı. Katolik bir aileden gelen Kennedy WASP elitlerini güç bela ikna etmişti. FBI Başkanı Edgar Hoover ise Kennedy'den hoşlanmıyordu. Hoover, dönemin ABD Başkanı Cumhuriyetçi Dwight D. Eisenhower'in CIA'in desteğiyle Küba'ya yapılacak müdahale konusunda şahsını dışarda bırakmasına çok içerlemişti. Küba Operasyonu'nu üstlenen mafya lideri Sam Giancana'nınsa Kennedy ailesiyle ilişkisi vardı. Eisenhoower, yardımcısı Richard Nixon'un ABD Başkanı seçilmesi için Küba'da kazanılacak bir zafere bel bağlamıştı. CIA Başkanı Allen Dulles da Nixon'dan çok Kennedy'e yakınlık duyuyordu. Böylece Giancana, Küba operasyonunu seçimlerden sonraya erteledi.
FBI, Giancana'nın Kennedy'ye yardım için operasyonu ertelediği bilgisine sahipti. Hoower bu mahrem bilgiyi Eisenhower'dan sakladı. Operasyon, 8 Kasım 1960'daki seçimlerden zaferle çıkan Kennedy'nin Başkanlık koltuğuna oturmasından üç ay kadar sonra başladı. “Domuzlar Körfezi çıkarması” olarak anılan operasyon fiyaskoyla sonuçlandı. Nixon'un seçilmesini zorlaştırmak için ertelenen operasyon Kennedy'ye de yaramadı.
Kennedy 1963'te bir suikast sonucunda hayatını kaybetti. Suikastin aydınlatılması için ciddi bir gayret de gösterilmedi. Kardeşi Robert Kennedy 1968'deki Başkanlık seçimlerinde aday oldu. Seçimlerden önce o da suikaste kurban gitti. Wietnam savaşını protesto eden bir kuşağın umudu haline gelen Robert Kennedy'nin “Siyah Hakları” hareketi liderlerinden Martin Luther King'e yanaşması WASP elitlerini memnun etmemişti.