Arap Baharı ve diktatörlerin ihaneti.
Mısırda ilk defa halkın özgür oylarıyla Cumhurbaşkanı seçilenMuhammed Mursi 3 Temmuz 2013'te General Sisi'nin düzenlediği bir darbeyle görevinden zorla indirilerek hapsedildi. O günden beri Mursi hapiste...
Mısırda ilk defa halkın özgür oylarıyla Cumhurbaşkanı seçilenMuhammed Mursi 3 Temmuz 2013'te General Sisi'nin düzenlediği bir darbeyle görevinden zorla indirilerek hapsedildi. O günden beri Mursi hapiste, birkaç düzmece davadan yargılanıyor ve ayrıca bir idam cezasına çarptırıldı.
Mursi'yi Cumhurbaşkanlığına taşıyan “Arap Baharı” sömürgecilik sonrası oluşan askeri, yarı-askeri veye monarşik otoriter rejimlerin kofluğunu, kokuşmuşluğunu, çürümüşlüğünü bütün bütün gözler önüne serdi. Biribirinden hoşlanmayan, hatta biribirinin rakibi olan Arap rejimleri Arap Baharı'nı aralarında dayanışma sağlayarak geriletebildiler. Mursi'ye yönelik darbe Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirliklerinin Mısırlı generallerle işbirliğinin sonucuydu.
“1848 Devrimleri” de kısa süre içinde bütün Avrupa'ya yayılmış ve ancak 1849'da bastırılabildi 1848 devrimleri halkların mevcut düzenlere başkaldırısıydı ve devrimcilerin yenilmelerine rağmen etkileri kalıcıydı. 1848'in ilk kıvılcımı Ocak ayında Sicilya'da çaktı ama asıl patlama Şubat'ta Paris'teydi. Paris'te devrim başka yerlerdeki devrimleri de tetikledi. 18 yıldır tahtta olan Fransa Kralı Louis Philippe hükümdarlıktan ayrıldı ve Cumhuriyet ilan edildi. Mart'ta ise Avusturya'nın kıdemli ve kudretli Başbakanı Metternich görevinden azledildi. Almanya'da Bavyera Kralı Ludvig oğlu lehine tahttan resmen çekildi. Pek çok ülke anayasalara ve diğer yurttaş haklarına kavuştu.